Varhelji: Želimo vidjeti opipljive, jasne rezultate

Komesar Evropske unije (EU) za susjedske odnose i proširenje u dvodnevnoj je posjeti BiH

28.11.2022. 16:29
  • Podijeli:

Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji stigao je u dvodnevnu posjetu BiH. On se odmah zaputio u Predsjedništvo BiH gdje se sastao sa Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem. Sastanku je psisutvovao i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler

Nakon sastanka, održana je konferencija za medije na kojoj se obratio i Varhelji. 

"Meni je naravno zadovoljstvo da sam u Sarajevu. Drago mi je da sam pomogao u ovom trenutku, u trenutku kada su iza nas uspješno završeni izvori sa jasnim rezultatima ii jednim novim prijedlogom EU. Prijedlog naravno predstavlja i ponudu građanima ove zemlje kao i političarima", rekao je on. 

Čestitao je članovima Predsjedništva BiH na izboru. 

"To je svakako nešto što se pozitivno gleda i pozdravlja iz Brisela. U BiH dolazim u jednom ključnom trenutku. Svi se nalazimo u jednom novom geopolitičkom trenutku zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Naš interes je da jačamo partnerstva a za to su nam potrebni pouzdani partneri", poručio je on. 

Dodaje da su prije mjesec dana predstavili prijedlog koji su uputili Evropskom vijeću da se BiH ponudi kandidatski status. 

"Zbog toga sam došao u Sarajevo da se dogovore naredni koraci da bi zemlja dobila status kandidata. Ponuda za BiH je ponuda za sve u ovoj zemlji. Mislim da smo u svemu ovome itekako transparentni jer je naša preporuka jasna. Preporuka je da se sada bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status. Međutim to je preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. Evropski put jeste otvoren za BiH ali imamo visoka očekivanja od vas. Sada je na političkim liderima BiH da to postane stvarnost", poručio je Varhelji. 

Poručio je da žele vidjeti opipljive, jasne rezultate. 

"Potrebno je da Vijeće ministara u starom sazivu usvoji sve mjere koje su bitne na tom putu. Od Predsjedništva BiH očekujemo da 14 ključnih prioriteta budi i njihov u radu. Meni je bilo zadovoljstvo da sam čuo od sva tri člana Predsjedništva da je to u njihovim prioritetima, rekao sam im da intenziviraju napore. To je zaista ohrabrujuća poruka", kaže Varhelji.

Dodao je da se u proteklih šest sedmica stvari dešavaju brže nego ikada. 

"Imam veliko povjerenje ali i velika očekivanja od domaćih lidera. Upravo iz ovih razloga smo spremni pružiti pomoć da rade u korist građana ove zemlje, osiguraju EU put, kandidatski status, prednosti EU članstva za mlade, za privredu ove zemlje. Ja vas uvjeravam da na mene možete uvijek računati da ću davati sve u svojoj moći da vam pomognem", poručio je Varhelji.

Bećirović: Većina želi BiH u EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović istakao je da velika većina u zemlji želi da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica EU-a.

"Zahvaljujem se na naporima koje ulaže kako bi Bosna i Hercegovina ubrzala svoj evropski put, a sredinom decembra dobila i kandidatski status. Ogromna većina u BiH želi da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica EU-a. To je i jedan od strateških ciljeva države BiH. Važno je da u narednom periodu intenziviramo naše aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina jednog dana postala punopravna članica EU-a. U protekle četiri godine imali smo period zastoja. Vrijeme je da to promijenimo i napravimo pozitivan preokret i s prijateljima iz EU-a dinamiziramo naš put prema EU", rekao je Bećirović.

Istakao je da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH u decembru ove godine bilo veliko ohrabrenje za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

"Pitanje proširenja EU-a je važno geostrateško pitanje i za EU u smislu očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Evropska unija i BiH su nerazdvojno povezane. EU je bez BiH i ovog regiona nepotpuna. U tom smislu naša je poruka i predstavnicima EU-a da je ulaganje u evropsku budućnost geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu EU zasnovanu na zajedničkim vrijednostima", kazao je Bećirović te dalje dodao:

"Jako je važno da se istinski okrenemo u pravcu evropskih integracija, ali i da političari u BiH promijene pristup. Neće se EU prilagođavati standardima BiH. Naša je obaveza u BiH da se prilagođavamo standardima i kriterijima EU-a", kazao je Bećirović.

Cvijanović: U narednih deset dana će biti konstituisana Vlada RS

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović je istakla da je komesara Varhelyija informisala o toku uspostave vlasti u BiH.

"U Republici Srpskoj će u narednih deset dana biti konstituisana Vlada RS, a u Federaciji BiH u narednih nekoliko sedmica. Razgovarali smo i o tome šta je potrebno uraditi i u narednom periodu kako bi se unaprijedio taj proces između EU-a i BiH. Važno je da se taj proces gradi na međusobnom povjerenju i boljem političkom razumijevanju svih odnosa i okolnosti. Imamo razumijevanja za ono što se dešava u EU, ali isto tako želimo da i Evropska unija razumije naše probleme i težinu naših odluka", rekla je Cvijanović.

Dodala je da su na sastanku razgovarali o evropskom putu BiH te o pitanju dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH.

"Želim da se zahvalim komesaru Varhelyiju na njegovom ličnom angažmanu i promociji ideje da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status", rekla je Cvijanović.

Također je pozvala i na aktivaciju koordinacijskog mehanizma kako bi se jasno znalo šta su čiji zadaci i u skladu s ustavnim nadležnostima provodile potrebne reforme na evropskom putu.

Dodala je da Predsjedništvo BiH radi ono što je u njihovoj moći i u ustavnoj nadležnosti na putu evropskih integracija.

Varhelyi je danas stigao u službenu posjetu BiH nakon što je prošle sedmice izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina u decembru dobiti kandidatski status za EU. Prvo se sastao s članovima Predsjedništva BiH, a potom s predsjedavajućim Vijeća ministara i njegovim zamjenicima.

Evropski komesar će također održati sastanke i u kontekstu podrške EU-a Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i svjedočit će ceremoniji potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) po pitanju dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()