Oprez, ove zdrave namirnice mogu da ugroze vaše zdravlje

Ni sa čime ne valja preterivati, pa ni sa njima...

18.03.2023. 18:37
  • Podeli:
Hrana (5)-640f0f68ac28e.webp Foto: Pixabay

Neće nam se ništa loše dogoditi ako s vremena na vreme pojedemo čokoladu, poneki kolač, čips... ali  je važno da ne konzumiramo svakodnevno i previše i da obroke baziramo na zdravim namirnicama koje su dokazano bogate hranjivim materijama.

Izbor nije mali, ali možda niste znali da ni s njima ne treba preterivati jer i one mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Koje su to namirnice u pitanju?

Voda s limunom

Žene je obožavaju da je piju i njome često započinju dan jer su čule da može pomoći u gubljenju kilograma, iako stručnjaci tvrde da nema posebno delovanje, osim što limun poboljšava ukus vode.

Niko ne kaže da ovu kombinaciju ne treba piti, ali, kao i u svemu drugom, ne smete preterivati. Velike količine napitka mogu učiniti zube osetljivijim, oštetiti površinu zuba i otvoriti put za pojavu karijesa.

Sada kada i to znate, ne bi bilo loše da ograničite unos i ostalog kiselog voća, narandže, limete ili mandarine, kao i sokova koji se od njih prave. Dakle, jesu zdravi, treba ih jesti, ali bez preterivanja.

Ovsene pahuljice

Mnogi ih doručkuju jer se brzo pripremaju, a s dodatkom voća su i odličan desert. I treba ih jesti jer su bogate vlaknima, magnezijumom i cinkom. Međutim, često sadrže mnogo kalorija, posebno ako kupujete već gotove smese za kašu koje mogu biti pune takozvanim skrivenim šećerima.

Zato vam savetujemo da kupite obične ovsene pahuljice bez ikakvih dodataka i pripremite slatku ili slanu kašu, ali da ne koristite više od 50 grama pahuljica po obroku jer 100 grama ima skoro 400 kalorija, navodi Story.hr.

Riba

Riba je izuzetno zdrava, sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, omega-3 masne kiseline, ali ipak ne bi trebalo da bude na jelovniku svakog dana. Ustanovljeno je da ćete, ako je konzumirate jednom ili dva puta nedeljno, smanjiti rizik od smrti izazvan srčanim problemima za 36 odsto.

Upravo toliko je i dovoljno jer prevelike količine mogu dovesti do trovanja živom, naročito ako jedete veće ribe, koje se hrane manjim ribama.

  • Podeli: