Naučnici tvrde: Davanje kikirikija bebama smanjuje rizik od alergije za 77 odsto

Davanje celog ili seckanog oraha i kikirikija, međutim, predstavlja rizik od gušenja, pa ih ne bi trebalo davati deci mlađoj od pet godina, već male količine čistog putera od kikirikija

17.03.2023. 15:29
  • Podeli:
Kikiriki (1)-641199b9c0117.webp Foto: Pixabay

Ukoliko se maloj deci, starosti između četiri i šest meseci, daju izuzetno male količine čistog putera od kikirikija, drastično se smanjuje alergija na kikiriki, preneo je BBC izveštaj tima naučnika.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Žurnalu za alergijsku i kliničku imunologiju, utvrdilo je da se smanjuje šansa za kasnije stvaranje alergije na kikiriki za 77 odsto.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da davanje celog ili seckanog oraha i kikirikija predstavlja rizik od gušenja i da ih ne bi trebalo davati deci mlađoj od pet godina.

Trenutan savet Službe britanskog javnog zdravstva (NHS) kaže da bi kikiriki mogao da se daje deci od šest meseci starosti. Procenat alergije na kikiriki raste u Velikoj Britaniji, pa se procenjuje da je jedno u 50 dece pogođeno ovim zdravstvenim problemom.

Alergija na hranu se dešava kada imuni sistem doživi nešto što je bezopasno ozbiljnom pretnjom. Za neke, čak i male količine kikirikija mogu da dovedu do snažne imunološke reakcije koja može da postane životno opasna.

Alergije na kikiriki u Velikoj Britaniji su postale toliko česte da su neke škole zabranile upotrebu kikirikija.

  • Podeli: