Koliko iznosi kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju MMR-om?

Vakcinacija MMR-om je zakonski obavezna

Calendar 23.01.2023. 13:38 / UNA-7
  • Podeli:
vakcine pixabay-1664278500755.webp Foto: Pixabay

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da se nedovoljan broj dece vakciniše MMR vakcinom i dodala da je u 2021. svega 74,8 odsto dece do dve godine vakcinisano tom vakcinom, a drugom dozom 85,8 odsto.

Jovanović je za "Politiku" rekla da je od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji registrovano 5.798 slučajeva malih boginja, i čak 15 smrtnih ishoda - od čega četvoro dece mlađe od pet godina.

"Čitav zdravstveni sistem radi na eliminaciji morbila u Srbiji i na tome da se procesom vakcinacije obuhvati 95 odsto dece. Tako može da se osigura bezbedna sredina, bez mogućnosti da dođe do pojave malih boginja", kazala je direktorka "Batuta".

Ona je podsetila da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna i da roditelj po zakonu ne može da odbije vakcinaciju, osim u slučaju postojanja medicinske privremene ili trajne kontraindikacije.

Za roditelje koji odbijaju vakcinaciju, dodala je Jovanović, predviđena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, navodeći da je najveća kazna bolest deteta - što se može sprečiti vakcinom.

Male boginje su potvrđene kod 14 osoba sa teritorije Smedereva, od čega je 10 nevakcinisanih i četiri osobe sa nepoznatim ili nepotpunim vakcinalnim statusom, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Milan Jovanović - Batut. 

Prema podacima potvrđenim u referentnoj laboratoriji Instituta Torlak zaključno sa nedeljom male boginje ima 10 nevakcinisanih osoba do dve godine starosti i četvoro odrasli se opisuju kao zaposleni u zdravstvenoj ustanovi i trudnice. 

"Kоmpliкаciја u vidu upаlе plućа bilе su prisutnе kоd dvоје оbоlеlе dеcе, а nа bоlničкоm lеčеnju su dvе оsоbе. Hоspitаlizоvаni i оni којi su u kućnој izоlаciјi su u stаbilnоm stаnju", navodi Batut.

Epidemija malih boginja u Smederevu prijavljena je 12. januara, a nadležni Zavod za javno zdravlje Požarevac sprоvоdi еpidеmiоlоšко istrаživаnjе i kооrdinirа mеrаmа sprеčаvаnjа širеnjа bоlеsti.  

  • Podeli: