Jazmina je znala da će pobediti opaki rak dojke – i pobedila ga je

Kada je čula dijagnozu, kaže da se umalo nije onesvestila jer je do tada bolovala samo od blažeg gripa

  • Podeli:
Jazmina Klanica_rak dojke_Foto UNA-1663614515526.webp Foto: UNA

Prevencija spašava živote, neumorno ponavljaju lekari, a postavljanje rane dijagnoze njihov je najveći saveznik. Srbija se nalazi na 18. mestu u Evropi po učestalosti oboljevanja od raka, ali na neslavnoj drugoj poziciji kada je u pitanju smrtnost.

Kancer napada sve mlađe osobe, te sve žene koje imaju genetsku predispoziciju za rak dojke ili jajnika mogu na Institutu za onkologiju i radiologiju da se testiraju na mutaciju gena – i tako sačuvaju svoj život.

"Krajem avgusta i početkom septembra saznajem dijagnozu – rak dojke sa obe strane. I onda kreće borba, za život pre svega...", počinje svoju priču za UNU Jazmina Klanica.

Kada je čula dijagnozu, kaže da se umalo nije onesvestila jer je do tada bolovala samo od blažeg gripa.

"Tad ja mislim da svako od nas shvati koliko smo prolazni na ovoj planeti. Šta god mi mislili da smo, tu malo večiti ili ne znam šta... Onda shvatiš, počneš da se presabiraš u glavi, oduzimaš, šta i kako dalje."

Iako se u teškim momentima činilo da je život siv, Jazmina ga je četkicama obojila. Od simptoma je imala jake bolove samo u levoj dojci, i - kvržice.

Kaže da je samo godinu dana pre nego što se joj se desio zdravstveni problem, bila na utrazvuku i da tada sve bilo u redu. I nije imala genetske predispozicije, što testiranjem na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu može da se utvrdi.

BRCA 1 i BRCA 2 su skraćenice za gene čije mutacije izazivaju karcinom dojke, jajnika i druge vrste raka.

"Ukoliko pacijent ima mutaciju gena znači da je vrlo visok rizik da će dobiti ovo oboljenje. Može se raditi češće praćenje dojki i najbolje bi bilo da se prate magnetnom rezonancom. U bogatijim zemljama se magnetna rezonanca radi svake godine od tridesetipete – četrdesete", kaže za UNU doktorka radilog Dragana Đilas.

Postoji 80 odsto šanse da će nosilac mutiranog gena dobiti rak, stoga je preventiva kao lek. Jazmini su bile odstranjene obe dojke, i ugrađeni implanti, ali ona je znala da će iz te opake bitke izaći kao pobednik.

"Mislim da samo pozitivan duh može da izvuče iz cele situacije bilo koga. Vera u to nešto bolje!", zaključuje Jazmina.

  • Podeli:

Povezano