Alchajmer je podmukla bolest od koje u Srbiji boluje oko 200.000 ljudi

Simptomi Alchajmerove bolesti su promena ličnosti, nesnalaženje u svakodnevnim aktivnostima, zaboravljanje nekih događaja, pa se savetuje da se oboleli obrati lekaru za pomoć

  • Podeli:
Alchajmer_Alchajmerova bolest_Medunarodni dan borbe_Foto Tanjug Rade Prelić-1663780114787.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Alchajmerovu bolest u Srbiji ima oko 200.000 ljudi, a stručnjaci kažu da je podrška porodice najvažnija u borbi protiv bolesti koja poslednjih godina sve više zahvata mlađe od 60 godina, poručeno je na današnjem skupu u Beogradu.

Neuropsihijatar Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje Aleksandra Milićević Kalašić kaže da je Alchajmer podmukla bolest, koja ne pogađa samo pojedinca, već i celu porodicu.

Ona je navela da Alchajmerova bolest postepeno dovodi do gubitka mentalne sposobnosti zbog čega oboleli ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Doktorka je navela da su simptomi Alchajmerove bolesti promena ličnosti, nesnalaženje u svakodnevnim aktivnostima, zaboravljanje nekih događaja, te savetuje da se oboleli obrati lekaru za pomoć.

Milićević Kalašić kaže da u Srbiji ne postoji registar obolelih od Alchajmerove bolesti, dok se, kaže, zna da u svetu ima oko 50 miliona obolelih. Procene su da u našoj zemlji tu bolest ima oko 200.000 starijih.

Predsednik Društva neurologa Srbije Ranko Raičević kaže se da je u poslednjih 20 godina učinjen značajan napor u razumevanju te bolesti i napominje da će demencije biti sve više, te da se uz ovakav demografski trend očekuje da će u naredne dve decenije svaki peti pacijent biti u nekom obliku kognitivnog poremećaja.

On naglašava da je tim pacijentima potrebna podrška porodice, jer, kako kaže, za jednog pacijenta koji ima ozbiljan oblik kognitivnog poremećaja treba da se stara petoro ljudi.
"To porodice ne mogu da izdrže, jer postoje ozbiljni oblici demencije", poručio je Raičević.

Nadežda Satarić iz udruženja "Amity" rekla je novinarima da je prikupljeno više od 5.000 potpisa, koji će se predati gradskom Sekretarijaru za socijalnu zaštitu, kako bi se sledeće godine obezbedili dnevni boravci za obolele od demencije.

"Glavna stvar je kampanja koju vodimo da Grad Beograd ustanovi u odluci o pravima i pravo na dnevne boravke za obolele od demencije i da opredeli budžet za narednu godinu da razvija dnevne boravke, jer su oni preko potrebni", istakla je Satarić na Trgu republike gde je obeležen Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti.

  • Podeli:

Povezano