Market održive mode: Novi život stare garderobe

Oni koji su ga posetili, kao i oni koji su na njemu izlagali, tu su da pokažu da za održivu modu treba samo malo truda i volje

Autor: Emilija Erdeljanović
18.03.2023. 20:02
  • Podeli:

U Beogradu je održan prvi Market održive mode. Na tom jedinstvenom događaju posetioci su imali priliku da se upoznaju i sa starim zanatima, kao i fenomenalnim ženama koje stoje iza tih proizvoda.

Komadi svih izloženih brendova se izrađuju u malim, kućnim radionicama, od Bačkog Brega do Vranja i koriste lokalne resurse, prirodne i reciklirane materijale. Nasuprot su poznatim markama koje viđamo u tržnim centrima.

"Od brzine života danas je svima mnogo lakše da se ne bave održivom modom nego da se uhvate za krpice koje koštaju 300 do 500 dinara. Da se konstantno neke starije, ili pocepane, ili istrošene stvari menjaju novima, jer je to najlakši način", kaže za UNU koordinatorka i organizator "Market drugačije mode" Nataša Niškanović.

A danas su tu da pokažu da nije tako i da za održivu modu treba samo malo truda i volje. Sve ove kreativne ljude na jednom mestu okupila je želja i da staroj garderobi udahnu novi život.

"Više i više ljudi, žena u mom slučaju, jer imam pretežno žensku garderobu, kupuju 'sekond hend' i 'vintidž', jer žele da izgledaju autentično. Znaju da je taj izbor koji ja imam u svojoj radnji pretezno vintage, znaju da je to nešto što traje, napravljeno da traje od dobrog materijala, dobrog dizajna", kaže za UNU Sanja Nikolić, vlasnica brenda "Nosimse".

Pored fenomenalnih žena i održivih brendova, predstavljeni su u i stari zanati, poput ćurčijskog na čelu sa majstoricom Marijom Ivošev Ćurčija.

"Ja preporučujem svima da i dalje koristimo prirodne materijale koji nam se nalaze u okruženju. Među njima je i koža, još se pećinski čovek oblačio u kožu, nosi se i dan danas i nosiće se još. S tim što se predmeti od kože nasleđuju, a i vrlo je prilagodljiv materijal svakom vremenu", ističe Ivošev Ćurčija za UNU.

Organizatori pozivaju sve da razmenjuju i doniraju odeću i opremu za bebe i decu, kako bi od malih nogu svoje naslednike učili da čuvaju svet oko sebe i da na njega gledaju drugačije.

  • Podeli: