Fenomen 'Krcka Oraščića': U čemu je tajna popularnosti ove baletne bajke?

Uz 'Labudovo jezero' i 'Žizelu', jedna od najpoznatijih baletnih predstava svakako je i 'Krcko Oraščić', koji se izvodi na brojnim svetskim pozornicama.

Autor: Lana Gašparac
Calendar 23.11.2022.
  • Podeli:

S obzirom na to da se radnja predstave odvija u božićno vreme, mnogi je žele pogledati baš u ovo predpraznično doba. Među njima su i brojni Zagrepčani, koji svake godine po potražnji karata ruše sve rekorde.

Prva ovogodišnja predstava Krcko Oraščić u Zagrebu na rasporedu je iduće nedelje, a pripreme su u punom jeku. Za plesače je, kažu, ovo velika odgovornost, ali i najlepše doba godine.

"Prekrasno je, jer u ovoj predstavi uz nas baletane, pleše puno dece, a iz publike nas gledaju njihove porodice. Oseća se božićna čarolija. Istovremeno nama plesačima ovaj period je fizički nejintezivniji, ali isplati se", kaže Natalia Kosovac, prvakinja baleta HNK u Zagrebu.

A upravo Natalija glumi devojčicu Klaru koja ispod jelke pronalazi drvenog Krcka Oraščića koji usred noći oživljava i pretvara se u prekrasnog princa. 

Uz jedinstvenu muziku Petra Iljiča Čajkovskog, specifično je i da se u predstavi koristi oko 150 različitih kostima.

 

"To je izuzetno tražena, izuzetno gledana predstava, ali to je klasični balet pa je po mnogočemu i sličan drugim baletima. No, ta njegova gledanost i to da ga publika toliko traži ga čini posebnijim i drugačijim od drugih i to je predstava koju najviše plešemo", kaže Mihaela Devald Roksandić, v.d. ravnateljica baleta HNK u Zagrebu.

A kao što piše na vratima kazališta, sve karte za predstavu Orašar su rasprodane. I to u roku 2 dana. Prodano je 13 tisuća ulaznica za 19 predstava, po cijenama od 25 do 50 eura.

No, onaj tko nije uspio nabaviti karte, još uvijek može preko oglasnika.

No, za to će morati malo dublje posegnuti u džep, jer se prodaju po cijenama od 50 pa sve do 500 eura.

  • Podeli: