Preminuo Vilko Džonson, pevač, tekstopisac i gitarista grupe 'Dr Feelgood'

Nastupao sve do svoje smrti

Calendar 24.11.2022.
  • Podeli:
Wilko Johnson, profimedia-1669231742463.webp Foto: Profimedia

Vilko Džonson, omiljeni pevač, tekstopisac i gitarista grupe Dr Feelgood, preminuo je u 76. godini. Vest o Džonsonovoj smrti potvrđena je u objavi na njegovim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, otkrivajući da je umro kod kuće u ponedeljak (21. novembra).

„Ovo je saopštenje koje nikada nismo želeli da objavimo, i činimo to teška srca: Vilko Džonson je umro. Preminuo je kod kuće u ponedeljak 21. novembra. Hvala vam što poštujete privatnost porodice u ovom veoma tužnom trenutku. Počivaj u miru, Vilko Džonson “, pisalo je u poruci.

Džonsonu je 2013. dijagnostikovan terminalni rak pankreasa, a u izjavi svog menadžera je rekao da ne želi da se leči ili hemoterapiju.

Sledeće godine, međutim, Džonson je podvrgnut operaciji i oglasio se da više nema rak, otkrivajući kasnije da mu je rečeno da ima samo 10 meseci života i da je primetio: „Ne bi trebalo ni da budem ovde“.

Godine 2015. objavljen je novi dokumentarac pod nazivom Ekstaza Vilka Džonsona, fokusirajući se na Džonsonov strah od raka.

Džonson je svirao gitaru sa Dr Feelgood-om od osnivanja benda 1971. do njegovog odlaska 1977. Tokom njegovog mandata, bend je postigao album broj jedan sa svojim LP albumom "Stupidity" iz 1976. godine.

Nakon odlaska, Džonson je nakratko svirao sa The Blockheads 1980. godine i objavio niz albuma sa The Wilko Johnson Band. Njegova autobiografija Looking Back At Me objavljena je u junu 2012.

Poslednji Džonsonov album Blow Your Mind izašao je 2018. sa The Wilko Johnson Band, a nastavio je da nastupa uživo do svoje smrti, piše NME.

  • Podeli: