Zvanično počela jesen: Smena oblaka i sunca, hladna jutra i narednih dana

Na dan početka jeseni Sunce u Beogradu izašlo je u 6,26 časova, a zaći će u 18,34 časova, što znači da obdanica traje 12 sati i osam minuta, a noć 11 sati i 52 minute.

23.09.2022. 08:40
  • Podeli:
jesen pixabay (2)-1663915161568.webp Foto: Pixabay

Prema informacijama Astronomskog društva "Ruđer Bošković" jesen je počela jutroš u 3,3 sati u trenutku kada je Sunce bilo u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno, kako kažu astronomi, kad prelazi sa severne na južnu nebesku populoptu.

U trenutku kad nama počinje jesen za stanovnike južne Zemjine polulopte počinje proleće.

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.

 Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, iako se ono geometrijski gledano nalazi ispod njega.

Sa početkom jeseni nastavlja se i - jesenje vreme

Promenjivo, uz smenu sunca i oblaka, možemo očekivati i kratkotrajnu kišu lokalno ili pljusak.

Najviša dnevna temperatura do 20 stepeni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), najniža temperatura iznosiće od 2 do 10, a najviša od 16 do 20 stepeni.

Ujutro hladno, mestimično uz maglu i nisku oblačnost.

Duvaće slab i umeren vetar, na istoku Srbije povremeno jak, zapadni i severozapadni, u toku noći u skretanju na južni.

I u Beogradu, posle jutra uz maglu i nisku oblačnost, u toku dana promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a u pojedinim delovima grada moguća je i kratkotrajna kiša.

Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, u toku noći u skretanju na južni. Najniža temperatura oko 8, a najviša oko 18 stepeni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 30. septembra, do kraja sedmice jutra hladna, naročito u subotu, kada će ponegde i u nižim predelima biti uslova za slab prizemni mraz, dok se na visokim planinama očekuje mraz na dva metra visine.

Dnevna temperatura u osetnijem porastu - maksimalne vrednosti u toku perioda od 20 do 26 stepeni.

U subotu nakon vedrog jutra, u toku dana malo do umereno oblačno i suvo.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom ponovo se očekuju u nedelju posle podne i u ponedeljak, uglavnom na jugozapadu, zapadu i severu Srbije, a u utorak u svim krajevima uz pojajanje.

U košavskom području u ponedeljak i utorak vetrovito. Od srede malo svežije, ali sa više sunčanih intervala.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()