UN traže definisanje obaveza država u borbi sa klimatskim promenama

Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde će imati 'snažan i pozitivan uticaj na to kako se bavimo klimatskim promenama i štitimo sadašnje i buduće generacije'

29.03.2023. 17:53
  • Podeli:
klimatske-promene-globalno-zagravanje-sunce-vrucine-fotopixabay.jpg Foto: Pixabay

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži definisanje obaveza država u borbi protiv klimatskih promena, odnosno pravno mišljenje koje bi obavezalo zemlje da pooštre mere u tu svrhu.

Rezolucija kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde stigla je do Generalne skupštine UN nakon četvorogodišnje kampanje koju je vodila Republika Vanuatu, prenosi Rojters.

Premijer Vanuatua Išmael Kalsakau ocenio je da će rezolucija i savetodavno mišljenje "imati snažan i pozitivan uticaj na to kako se bavimo klimatskim promenama i štitimo sadašnje i buduće generacije".

Savetodavno mišljenje sudskog organa UN ne bi bilo obavezujuće ni u jednoj jurisdikciji, ali bi moglo da bude osnova za buduće pregovore o klimatskim promenama, tako što će precizno određivati finansijske obaveze koje zemlje imaju u vezi sa klimatskim promenama, na taj način pomažući državama da revidiraju i unaprede nacionalne klimatske politike, kao i jačanje domaćih politika i zakonodavstva.

Kalsakau je naveo da če UN usvajanjem rezolucije "poslati glasnu i jasnu poruku, ne samo širom sveta, već i daleko u budućnost, da su upravo na današnji dan zemlje članice UN odlučile da ostave po strani razlike i rade zajedno na rešavanju presudnog izazova našeg vremena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()