U ovaj kontejner u Egiptu smeštena čitava farma: Od semena do žetve, više prinosa a manje vode

Može da se premesti bilo gde u svetu, jer može da radi u pustinji, po hladnoći i po snegu

16.09.2022. 09:17
  • Podeli:
Vertikalna farma_Foto UNA.jpg Foto: UNA

Dok se zemlja suočava sa negativnim uticajem klimatskih promena, vlasnici farme u egipatskoj provinciji Delta Beheira, našli su način da prate zdravlje i napredak useva. Pomoću automatizacije u staklenicima i podataka koji su dostupni svakog minuta, mogu da prate promene koje se dešavaju. 

Farma se prostire na površini od 25.000 kvadratnih metara, a njeno ime Tulima u prevodu znači, „Hajde da se bavimo farmom“. Nekada se obrađivala na tradicionalan način, ali danas su je vlasnici transformisali u hidroponsku i vertikalnu farmu.

"Ovaj kontejner je kompletna farma od semena do žetve. Vertikalna poljoprivreda mi omogućava da uzgajam više biljaka. Pored toga, veoma je ekološki prihvatljiv. Troši oko 20 litara vode nedeljno i njime upravljaju solarni paneli instalirani na vrhu kontejnera. Tako da mogu da ga premestim bilo gde u svetu jer koristi kontrolisane poljoprivredne metode, može da radi u pustinji, po hladnoći i po snegu“, kaže kreativni direktor farme Zeina Muhamed Salama.,

Alternativno zemljište napravljeno od kokosovog treseta i recikliranih plastičnih kontejnera, sa kontrolisanim nivoom vlažnosti i recikliranom vodom, koristi se za uzgoj useva.

"U ovom stakleniku koristim samo 10 odsto onoga što bi moglo da se iskoristi na otvorenom zemljištu, da bih proizveo 10 puta veći prinos od onog koji je proizvela ista parcela napolju u tradicionalnoj poljoprivredi“, navodi operativni direktor farme Seif Muhamed Salama.

Porodični biznis ima za cilj povećanje prinosa uz uštedu vode i energije. Vlasnici kažu da izbegavaju štetne hemikalije i a nekorišćenje pesticida dodatno doprinosi smanjenju troškova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()