Pogubne klimatske promene: Da li će svet ostati bez urmi?

Dok u našem regionu poslednjih dana padavina ima više od proseka, u Africi sabiraju utiske koliko klimatske promene utiču na normalan život. Ovog puta na meti su urmine palme, kojih zbog suše ima sve manje.

25.09.2022. 15:00
  • Podeli:
urme pixabay-1664032029944.webp Foto: Pixabay

U oazi koja predstavlja najtoplije mesto u Africi, tuniski farmeri kažu da vode već unapred izgubljenu bitku sa sušom. Mnogi su morali da napuste plantaže na kojima uzgajaju neke od najboljih urmi na svetu. Voćnjaci urminih palmi u oazi u Kebiliju formirali su zelena, plodna ostrva u sušnom pejzažu, ali sada ipak mnoga drveća umiru.

"Nismo videli kišu od 2011 godine. Podzemna voda je uzavrela. Kada se isključi struja, farmeri ne mogu da koriste vodu za navodnjavanje. Sve je došlo u isto vreme", kaže Muhamed Buziz, poljoprivrednik.

Vlada, koja se bori da isplati plate državi i finansira uvoz pšenice, ignorisala je težak položaj farmera, dodaje Muhamed.

U Kebiliju, u jednoj od oaza na ivici pustinje Sahare, uzgajaju se urme koje Tunis izvozi širom Evrope.

 Poljoprivrednici su već navikli na ekstremne vrućine, najviša temperatura ikada zabeležena u Africi, izmerena je upravo u Kebiliju 1930-ih. Međutim, efekti klimatskih promena, a pre svega nedostatak padavina, zajedno sa najezdom grinja, za koje je krivo suvo vreme - čine život još težim.

"Rast temperature uz nedostatak kiše i nasumična eksploatacija podzemnih voda, ugrožavaju opstanak palme u Kebiliju. Ako tako nastavimo, sa sušom i isušivanjem vodenog sloja, za 20 ili 30 godina ovde više nećemo naći urme. To je dokazana naučna činjenica", kaže Moez Hamed, ekološki aktivista.

Veliki broj farmera je u potrazi za boljim životom odlučio da napusti svoje farme i otputuje u Evropu, što će sigurno loše uticati na prodaju urmi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()