Nemoćni zbog velike suše, Bolivijci kišu prizivaju molitvom

'Kada podignemo ruke, pitamo Boga da nam oprosti grehe i ustupi kišu za useve, jer nemamo vode niti za polja, niti za stoku'

Autor: Mersad Sijarić
30.11.2022. 21:09
  • Podeli:

Nebo nad Bolivijom odavno je suvo. Jednako kao i zemlja pod njim. Jezero Poopo, nekada drugo po veličini u toj zemlji, sada je uglavnom isparilo. Glečeri koji su činili najveći izvor pitke vode skoro su potpuno nestali.

Najveći deo države je pod stanjem elementarne nepogode zbog suše. A stanje je takvo, uz tek povremene kišne prekide, još od 2016. godine.

U nedostatku rešenja i pomoći od vlade, pojedini stanovnici su odlučili da pokušaju sa molitvom. Visoko na planinama Andi, farmeri su se okupili – kako oni hrišćanske vere, tako i domoroci koji veruju u spiritualna bića koja nastanjuju planine i nebo – u zajedničkoj molitvi za kišu.

"Kada podignemo ruke, pitamo Boga da nam oprosti grehe i ustupi kišu za useve, jer nemamo vode niti za polja, niti za stoku", kaže farmer Alberto Kispe.

Preko 100 krda širom Bolivije izgubljeno je zbog nedostatka vode, a zemlja je toliko suva da čak ni krompir, ni grašak ne uspevaju.

A Bolivija nije jedina. U istom problemu su i Argentina, Paragvaj i Peru gde najveće posledice osećaju poljoprivrednici. Nedavno je vlada Bolivije istakla da, uprkos suši, očekuje da će biti dovoljno hrane za sve stanovnike.

Deo očekivanja je i nada da će početkom naredne godine započeti kišna sezona koja bi mogla da ublaži posledice. Ista je to nada kojom su ispunjene molitve svih Bolivijaca.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()