Meteorolog otkriva da li će Srbiju zadesiti poplave i kakva nas jesen očekuje

RHMZ je prognozirao nešto hladniju zimu od prethodne

18.09.2022. 14:17
  • Podeli:
poplava pixabay.jpg Foto: Pixabay

Meteorolog Slobodan Sovilj, komentarišući poplave koje su zadesile Hrvatsku, kaže da ta opasnost ne postoji kada je Srbija u pitanju jer je oblačni sistem značajno oslabljen.

Sneg na planinama će se otopiti, nema opasnosti od poplava

"Oblačni sistem koji je donosio zapadnom Balkanu tako velike količine kiše praktično se u toku prethodnog dana i noći premestio preko Srbije ali značajno oslabljen. U naredna tri, četiri dana očekujemo prolazna naoblačenja, međutim padavine iz ovih naoblačenja biće znantno slabijeg intenziteta nego i proteklih dana u Srbiji", rekao je Sovilj.

On je naveo da je sneg koji je jutros pokrio visoke planinske predele uobičajen za ovo doba godine, posebno kada je reč o mestima iznad 1.500m nadmorske visine,

"Padavine su već prestale i snežni pokrivač će se istopiti. Iako se hladan period produžava na višim planinama u narednih sedam dana jutarnje temperature biće u domenu slabog mraza, od minus tri do nule, dok će maksimalne biti od pet do 10 stepeni", rekao je Sovilj za Tanjug.

Kakva nas jesen očekuje

Što se tiče osnovnih karakteristika jeseni, kako kaže ona će biti nešto toplija u odnosu na prosečne vrednosti, i oktobarska temperatura će biti od 13 do 16 stepeni, a na nivou cele sezone se očekuje pozitivno odstupanje temperature od plus jedan stepen.

On je istakao da će padavine biti u granicama prosečnih vrednosti.

Hladan period sa svežim jutrima i dnevnom temperaturom od 15 do 20 stepeni će se, kako je rekao, zadržati do 25. septembra kada nas krajem meseca očekuju ponovo temperature od 27 i 28 stepeni.

Sovilj je kazao da je RHMZ već izdao preliminarne prognoze za predstojeću zimu, i da se po njima predviđa nešto hladnija zima, ali da se precizne prognoze očekuju tek krajem novembra, odnosno početkom decembra.

"Prema trenutnim procenama ova zima će biti nesto hladnija od prethodne. Preliminarno se predviđa 40 do 65 mraznih dana u nižm predelima i sedam do 20 ledenih dana. Srednja zimska temperatura od nula do četiri stepena, a količina padavina od 100 do 160 mm. Svakako će konačna prognoza za zimu biti izdata krajem novembra, početkom decembra, ali prema ovim preliminarnim očekuje nas hladnija zima u odnosu na prethodnu", zaključio je Sovilj.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()