Leto 2022. oborilo je sve temperaturne rekorde

'Snažni naleti toplotnih talasa širom Evrope, u kombinaciji sa neuobičajeno sušnim uslovima doveli su do ekstremnog leta po pitanju temperature, suše i požara u mnogim delovima što se odrazilo na društvo i prirodu na različite načine'

20.09.2022. 08:58
  • Podeli:
sunce-oblaci-klimatske-promene-fotopixabay.jpg

Još nekoliko dana je ostalo do kraja leta. Iako su ovih dana temperature znatno ispod proseka za ovo doba godine, klimatska analiza koju je objavila agencija Kopernikus, evropska služba za klimatske promene, ovog leta daje potpuno drugačije rezultate.

Iako je 2021. godine leto bilo najtoplije u istoriji merenja u Evropi, ove godine oboren je novi rekord. 

Srednja temperature na kontinentu, od juna do avgusta, bila je u proseku za 1,34 stepena viša u odnosu na prosek od 1991. do 2020. godine.

"Snažni naleti toplotnih talasa širom Evrope, u kombinaciji sa neuobičajeno sušnim uslovima doveli su do ekstremnog leta po pitanju temperature, suše i požara u mnogim delovima što se odrazilo na društvo i prirodu na različite načine. Podaci Evropske službe za klimatske promene Kopernikus pokazuju da Evropa nije zabeležila samo rekordne avgustovske temperature, već i letnje, iako je prošlogodišnji rekord star samo godinu dana", objašnjava naučnica Freja Vamborg.

Avgust 2022. obeležio je nekoliko toplotnih talasa, požari i poplave. Klimatska analiza ovog meseca kaže da:

  • da je ovo treći najtopliji avgust u istoriji merenja
  • da su slične slične temperature bile i 2017. i 2021. godine
  • da je topliji za oko 0,1 stepen u odnosu na 2016. i 2019. godine
  • da su najveća odstupanja temperature na istoku Evrope.

 

Velike vrućine uzrok su brojnih požara. Na satelitskim snimcima videlo se oslobađanje velike količine ugljenika, a ni promena u hidrološkoj slici nije izostala.

Visoke temeprature i manjak padavina, dovele su do toga da se skoro dve trećine teritorije bori sa sušom, dok su se u drugim delovima sveta borili sa poplavama.

Sušnije od proseka bilo je u centralnoj Severnoj i Južnoj Americi i širom centralne Azije. Afrički rog i dalje doživljava sušu. 

S druge strane, u većem delu Skandinavije, regionima centralne i jugoistočne Evrope, Grčkoj i zapadnoj Turskoj, uslovi su bili pretežno vlažniji od proseka. Ista situacija je i u južnoj Aziji, posebno u Pakistanu, u istočnoj Australiji i u većem delu južne Afrike.

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije, najtoplijih sedam godina na globalnom nivou desile su se nakon 2015, prva tri mesta zauzimaju 2016, 2019. i 2020. godina. 

U zavisnosti od vremenskih prilika tokom ostatka godine, 2022. bi mogla da završi između drugog i osmog mesta na listi najtoplijih godina na našoj planeti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()