Kiše uništile plantažu banana u Pakistanu, hoće li ih biti ove zime u prodaji?

Posle rekordnih padavina i poplava, sada je sve pod vodom

17.09.2022. 08:31
  • Podeli:
banane-pixabay.jpg

Često u poslednje vreme govorimo o Pakistanu kao lošem primeru šta sve promena klime može da donese. Iako jeste period monsunskih kiša, ove godine su padavine bile znatno više od proseka. 

Ovog puta akcenat stavljamo na problem pojedinca, koji živi od poljoprivrede. Konkretno od uzgoja banana.

Muhamed Junas je užasnuto gledao na ono što je nekada bila njegova plantaža banana u gradu Tata, na jugu Pakistana. Posle rekordnih padavina i poplava, sada je sve pod vodom. Poput 40 odsto radne snage u Pakistanu, Muhamed se oslanja na poljoprivredu da bi preživeo.

"Imam plantažu od 21 hektara, ali je ceo rod banana ove godine uništen kišom I poplavama. Moram ponovo da posadim sva drveća", kaže on.

Putujući čamcem preko svog poljoprivrednog imanja, koje se nalazi u provinciji Sind, Junas je unajmio jednog od svojih radnika da pliva u mutnoj vodi, kako bi proverio da li postoje plodovi koji bi mogli da se spasu. 

"Nijedan trgovac neće kupiti ove banane. Čak ni životinje neće jesti ove banane jer su iznutra pokvarene. Uopšte nisu od koristi", zakljčuje Muhamed.

Njegov prinos je obično iznosio oko 3.000 dolara za svaku žetvu. Većina njegovih radnika je ostala bez posla, otkako je ekstremno vreme uništilo useve.

Raseljeni zbog razornih poplava, vlasnici farme i njihove porodice čekaju u improvizovanim šatorima pomoć i žive od dana do dana.

Usled rekordnih monsunskih kiša i topljenja glečera na planinskom severu, poplave su pogodile 33 miliona ljudi u ovoj južnoazijskoj zemlji, odnevši domove, puteve, železnicu, stoku i useve. 

Do sada je nastradalo skoro 1.400 ljudi. Ukupna šteta se procenjuje na 30 milijardi dolara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()