Jesen stiže 23. septembra u 03.03 časa

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra

21.09.2022. 10:37
  • Podeli:
jesen_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Prema obaveštenju Astronomskog društva "Ruđer Bošković" jesen počinje u petak 23. septembra u 03.03 časa u trenutku kad Sunce bude u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno, kako kažu astronomi, kad prelazi sa severne na južnu nebesku populoptu.

U trenutku kad nama počinje jesen, za stanovnike južne Zemjine polulopte počinje proleće.

Na dan početka jeseni Sunce u Beogradu izlazi u 06h 26m, a zalazi u 18h 34m, što znači da će obdanica da traje 12h 08m, a noć 11h 52m.

Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, iako se ono geometrijski gledano nalazi ispod njega.

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()