Glečeri na Alpima tope se najbrže u svojoj istoriji

Glečeri na Alpima doživljavaju svoje najveće topljenje u istoriji jer su ekstremni toplotni talasi pogodili većinu delova Evrope ovog leta.

13.09.2022. 19:04
  • Podeli:
glečeri alpi pixabay 1.jpg Foto: Pixabay

Kamenita alpska staza između dva glečera u Švajcarskoj pojavljuje se, kako kažu u lokalnom skijalištu, prvi put posle najmanje 2.000 godina nakon najtoplijeg leta u istoriji Evrope.

Skijalište u zapadnoj Švajcarskoj saopštilo je da je ovogodišnje topljenje leda bilo oko tri puta veće od desetogodišnjeg proseka. Sada se goli kamen može videti između dva glečera u tom regionu,  na nadmorskoj visini od 2.800 metara, a deluje da će prelaz između njih biti potpuno otopljen do kraja ovog meseca.

"Pre deset godina sam ovde georadarom izmerio oko 15 metara leda. Dakle, više od 15 metara leda i snega se istopilo tokom poslednjih 10 godina. I zapravo, staza više nije ledena staza koja povezuje dva glečera, već sada razdvaja dva glečera jedan od drugog", kaže Mauro Fišer, glaciolog sa Instituta za geografiju Univerziteta u Bernu.

Od prošle zime, koja je donela relativno malo snežnih padavina, Alpi su prošli kroz dva velika toplotna talasa u toku ranog leta – uključujući  i onaj u julu koji je obeležen temperaturama blizu 30 stepeni Celzijusa u švajcarskom planinskom selu Zermat.

"Da budem iskren, ono što sam primetio ove godine me je zaista šokiralo i veoma me rastužilo. Ovi veoma veliki gubici mase leda i brzo skupljanje glečera koje smo primetili ove godine su zapravo samo jedan znak. Topljenje glečera nam govori kako su meteorološki uslovi bili loši ove godine. Tako toplo i suvo leto, je zapravo nešto što ćemo imati mnogo češće u budućnosti", kaže Fišer.

Ni stanje u Austriji nije bolje. 

Pasterzej, najveći glečer u toj zemlji, nekada je bio ledeni džin u Istočnim Alpima. Međutim, ovogodišnje neuobičajeno visoke temperature ubrzale su nestanak austrijske alpske znamenitosti.

Topljenje glečera i polarnog leda će se nastaviti vekovima uprkos borbi protiv klimatskih promena, a prema nekim prognozama glečeri u Austriji će verovatno potpuno nestati do kraja ovog veka sa globalnim zagrevanjem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()