Vanredna situacija zbog poplava proglašena u Leposaviću

Usled prodora vode oštećeno je na desetine objekata, poplavljene su glavne saobraćajnice, lokalni putevi do mnogih naselja i sela, kao i pojedina domaćinstva

20.01.2023. 18:42
  • Podeli:
Leposavić_popčave_Igor Popović_Miloš Terzić_Foto Tanjug Kancelarija za KiM-63caeccf7fe68.webp Foto: Tanjug / Kancelarija za KiM

Opštinski Štab za vanredne situacije opštine Leposavić na današnjoj sednici praglasio je vanredno stanje na teritoriji opštine Leposavić zbog poplava izazvanih obilnim padavinama koje su dovele do izlivanja bujičnih potoka, reke Ibar i njenih pritoka.

Vanredna situacija biće ukinuta prestankom potrebe za sprovođenjem mera zaštite i spasavanja od poplave.

Usled prodora vode oštećeno je na desetine objekata, poplavljene su glavne saobraćajnice, lokalni putevi do mnogih naselja i sela, kao i pojedina domaćinstva. Šteta je vidljiva i na brojim poljoprivrednim gazdinstvima.

Usled izlivanja reke Ibar u selu Borova polavljena su četiri domaćinstva  tako da su ove porodice noć provele kod svojih rođaka.

Poplavljene su  i kuće i pomoćni objekti u selu Gornji Krnjin i Kajkovo.

Zbog obilnih padavina odsečeni su putevi koji vode do sela Kutnje, Pridvorica, Košutica, kao  i zaseoci u selu Ibarsko Postenje i Donji Krnjin.

U selu Vuča usled izlivanja Vučanske reke poplavljena su tri domaćinstva (kuće, pomoćni objekti i jedan ribnjak).

Dva mosta u selu Mekiniće su srušena, a most u selu Mioliće je oštećen, most u selu Jošanica je, takođe, u potpunosti urušen, dok je most koji je na putnom pravcu prema selima Jošanica, Popovce, Gnježdane, Duboka, Plakaonica i dalje prema aktivnom rudniku Crnac značajno je oštećen.

Sela Košutica, Pridvorica, Grkaje su odsečeni usled prekida putnih pravaca. Na mnogim putnim pravcima ima klizišta i odrona.

Veliki broj lokalnih putnih pravaca je pretrpeo značajna oštećenja.  Velika šteta je napravljena i na poljoprivrednom zemljištu.

U toku jučerašnjeg dana poplavljena je ekonomija i farma u okviru Poljoprivredne škole sa domom učenika Priština-Lešak.

Kako bi se sačuvali imovina i životi ljudi, i kako bi se ublažile posledice ove eklementarne nepogode, na terenu je angažovana sva raspoloživa mehanizacija, kao i svi pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice, Javno komunalno preduzeće "24. Novembar" Leposavić, JP  "Direkcija za građevinsko  zemljište i puteve"  Leposavić, privatni sektor sa svojom mehanizacijom, kao i volonteri.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Leposavić prati situaciju na terenu, i u skladu sa tim na svim kritičnim tačkama organizovana su dežurstva nadležnih službi.

Kako bi se u skladu sa novonastalom situacijom odgovorilo svim izazovima, opština Leposavić formirala je Komisije za utvrđivanje štete nastale kako na porodičnim i pomoćnim objektima, tako i na poljoprivrednim gazdinstvima, a sve u cilju kako bi se ugroženim domaćinstvima, kao i poplavljenim područjima pružila pomoć i otklonila šteta u najkraćem mogućem roku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()