Zelenski: Ukrajina bi mogla da prestane da snabdeva Evropu strujom

'Nećemo imati dovoljno struje da zagrejemo svoje domove, a to vreme se približava'

06.10.2022. 20:45
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Foto Reuters-1664527054864.webp Foto: Reuters

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi.

Zelenski je rekao da Ukrajina snabdeva Evropu jeftinom strujom, ali da će "u jednom trenutku" to prestati da radi da bi prebrodila zimu, preneo je TASS.

"Nećemo imati dovoljno struje da zagrejemo svoje domove. A to vreme se približava", rekao je Zelenski u video obraćanju australijskim zvaničnicima, politikolozima i stručnjacima na događaju čiji je domaćin bio australijski Institut Lovi.

"Stalno pričamo o riziku od nestanka struje", istakao je on.

Izvršni direktor ukrajinskog Naftogasa Jurij Vitrenko je izjavio da će temperature u stanovima biti 17 do 18 stepeni Celzijusovih, što je četiri stepena ispod standarda i savetovao Ukrajince da se opreme zalihama ćebadi i toplom odećom.

Struja za prirodni gas

Ukrajinski predsednik je 16. marta rekao da je Ukrajina završila integraciju svog energetskog sistema sa evropskim, a zatim 29. aprila i da želi da trguje ukrajinskom strujom za prirodni gas.

Zelenski je naveo da Ukrajina proizvodi veliku količinu električne energije, tako da bi Kijev mogao da prodaje struju po niskim cenama.

Ovog leta Zelenski je upozorio da će Ukrajina morati da izdrži najtežu zimu u istoriji zemlje i naveo da je planirao da zaustavi izvoz gasa i uglja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()