Zelenski u Berlinu: Već ove godine možemo da učinimo poraz agresora nepovratnim

Rusija mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine, Nemačka se zalaže da ona 'odgovara za svoja nedela', istakao nemački kancelar Olaf Šolc

14.05.2023. 13:47
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Olaf Šolc_Foto Tanjug_AP Photo_Markus Schreiber (2)-6460cdefa2471.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Markus Schreiber

Poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Berlinu poslala je "snažan signal", izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc i istakao da će Nemačka podržavati Ukrajinu "sve dok bude potrebno".

Šolc je, na zajedničkoj konfenernciji za novinare sa Zelenskim, dodao da se Nemačka zalaže "da Rusija odgovara za svoja nedela", prenosi Rojters.

Istaknuto je da je Ukrajina spremna za mir, ali da to ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvatanje sporazuma kakve želi Rusija.

"Rusija mora da povuče svoje trupe, neće funkcionisati drugačije", rekao je Šolc.

Ukrajinski predsednik Zelenski je rekao da bi Kijev i njegovi zapadni saradnici mogli da "nepovratno poraze Rusiju u ratu" već ove godine, i dodao da će Ukrajina uvek biti zahvalna Nemačkoj na podršci tokom ruske invazije "u punom obimu".

"Vreme je da već ove godine odredimo kraj rata, već ove godine možemo da učinimo poraz agresora nepovratnim", rekao je on.

Naveo je da Ukrajinci veruju u uspeh kontraofanzive protiv ruskih snaga i da su "spremni za uspeh".

Zelenski je dodao da je Ukrajina takođe spremna da razgovara o predlozima za mir, ali da bi ti predlozi trebalo da budu zasnovani na sopstvenoj poziciji i mirovnom planu Kijeva.

"Rat se dešava na teritoriji naše zemlje, tako da će svaki mirovni plan biti zasnovan na predlozima Ukrajine", rekao je on.

Odbacio je ideju o bilo kakvim teritorijalnim ustupcima Rusiji i rekao da Ukrajina želi da povrati svaki pedalj svoje zemlje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()