Zelenski stiže na važan sastanak u Japan

Pada odluka o novim sankcijama, na udaru ruski dijamanti, bakar i ključni biznismeni Putinovog režima

19.05.2023. 08:58
  • Podeli:
Tan2023-02-2419431760_2 Volodimir Zelenski AP PhotoEfrem Lukatsky-640afaf7c6469.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvovaće samitu G7 u Hirošimi, potvrdio je danas Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

"Tamo će se odlučivati o veoma važnim stvarima i zbog toga je prisustvo našeg predsednika od suštinskog značaja za odbranu naših interesa", rekao je Danilov, prenosi Rojters.

Ranije je objavljeno da će na samitu G7 glavni fokus lidera zemalja čanica biti u Ukrajini, a očekuje se da će SAD i druge članice predstaviti nove sankcije i mere kontrole izvoza usmerene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Očekuje se da će Velika Britanija objaviti zabranu prodaje ruskih dijamanata i uvoz bakra, alumnijuma i nikla. Pored toga, London će uvesti sankcije protiv 86 ljudi i kompanije iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, ali i onima koji su uključeni u energetsku i metalsku industriju.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će Evropa takođe ograničiti prodaju ruskih dijamanata.

Najnoviji paket sankcija SAD će uključivati “opsežno ograničavanje kategorija robe ključnih za bojno polje“, kao i sprečavanje oko 70 subjekata iz Rusije i trećih zemalja da primaju američki izvoz dodavanjem na crnu listu Ministarstva trgovine SAD.

Pored toga, SAD će uvesti oko 300 novih sankcija usmerenih protiv pojedinaca, entiteta, plovila i aviona, i “finansijskih olakšivača“, navodi britanska agencija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()