Zaharova: Rusija osuđuje provokacije Prištine kojim ugrožava bezbednost Balkana

Ona je istakla da Moskva sa zabrinutošću prati zaoštravanje situacije na KiM

27.05.2023. 15:00
  • Podeli:
marija-zaharova-reuters-1667850619473.webp Foto: Reuters

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova navela je da Moskva osuđuje provokativne korake Prištine koji su, ističe, direktno ugrozili bezbednost čitavog regiona Balkana. 

"Odgovornost za ovo je u potpunosti na SAD i EU. Nisu uradili ništa da otrezne elitu kosovskih Albanaca i nateraju je da ispuni svoje obaveze prema Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine", poručila je Zaharova.

Marija Zaharova je rekla da je, dok se na Kosovu ne stvori punopravna Zajednica srpskih opština sa širokim izvršnim nadležnostima, kako je prvobitno dogovoreno, besmisleno govoriti o dobrobiti lokalne srpske zajednice, kao i samim izgledima za normalizaciju.

Na Telegramu je istakla da Moskva sa zabrinutošću prati zaoštravanje situacije na KiM, gde se, kako ističe, nastavljaju “progoni i nasilje nad srpskim stanovništvom koje organizuju albanski radikali“.

“U pokušaju potčinjavanja nealbanskih severnih krajeva, privremeni organi samouprave u Prištini su 26. maja izvršili nasilno oduzimanje upravnih zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Akciju je pratilo brutalno rasterivanje Srba koji su izašli na mirne proteste uz pomoć suzavca, šok bombi i policijskih palica. Desetine demonstranata je povređeno, mnogi su hospitalizovani.

Navela je da su “licemerni i gnevni povici Vašingtona i Brisela protiv ‘premijera‘ Aljbina Kurtija očigledno zakasnili“. “Reakcija je usledila kada je juriš već bio okončan. Ni multinacionalne kosovske snage ni Misija EU za vladavinu prava – suprotno svojim mandatima – nisu intervenisale. Više su voleli, kao i mnogo puta do sada, da posmatraju ovu jednoobraznu sramotu spolja“, navela je Zaharova.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()