Za sve su krivi dronovi: Ukrajina i Iran blizu prekida diplomatskih odnosa

U Kijevu kažu da isporuka iranskih dronova Rusiji ozbiljno narušava odnose Ukrajine i Irana.

24.09.2022. 20:47
  • Podeli:
Iransko veleposlanstvo u Kijevu_REUTERS-1664015602998.webp Foto: Reuters

Ukrajina je odlučila da degradila svoje diplomatske odnose s Iranom.

Razlog tome je, tvrde ukrajinske vlasti, isporuka iranskih bespilotnih letelica Rusiji koje Moskva koristi u ratu u Ukrajini, a što u Teheranu demantiuju

Oduzeli vjerodajnice iranskom veleposlaniku u Kijevu 

Kako su objavili u Kijevu, ukrajinske su vlasti odlučile da uskrate akreditive iranskom ambasadoru u Ukrajini te da smanje broj diplomatskog osoblja u iranskoj ambasadi u Kijevu.

Tu je odluku ukrajinska diplomatija saopštila vršiocu dužnosti iranskog ambasadora u Kijevu, s obzirom na to da je ambasador odsutan i ne nalazi se u Ukrajini.

U ukrajinskom su Ministarstvu spoljnih poslova pritom ocenili kako isporuka iranskih dronova Rusiji za Ukrajinu predstavlja "neprijateljski čin" i ozbiljan udaraca odnosima Kijeva i Teherana.

Zelenski kaže da je ukrajinska vojska srušila iranske dronove

Sličnu je poruku poslao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.  

"Danas je ruska vojska koristila iranske dronove za svoje napade. Svet će da sazna za svaki primer saradnje sa zlom i to će imati odgovarajuće posledice", poručio je u petak uveče Zelenski u svojoj video poruci, a preneo je Reuters.

Dodao je kako su ukrajinske snage dosad oborile osam iranskih dronova koje su ruske snage koristile u vojnim operacijama u Ukrajini.

Moskva i Teheran jačaju odnose

Ukrajina i SAD optužuju Iran da dronovima snabdeva rusku vojsku koja te bespilotne letelice potom koristi u ratu u Ukrajini. Iran je odbacio te tvrdnje.

Uprkos tome, vidljivo je da se odnosi Teherana i Moskve kreću uzlaznom putanjom. Osim što Rusija i Iran dogovaraju saradnju u segmentu finansija, poslednjih je meseci u igri i stvaranje "gasnog OPEK-a", grupe koja bi dominirala svetskim tržištem gasa, a čija bi okosnica bili upravo Rusija i Iran, a o čemu je Una već pisala.  

Iran je, uz to, u procesu ulaska u BRIKS i Šangajsku grupu. U obe je grupe Rusija jedna od najznačajnijih članica.

Ovih je dana Teheran najavio i zajedničke vežbe ratnih mornarica Irana, Rusije i Kine.

I Rusija i Iran su pod sankcijama. Rusiji je Zapad sankcije uveo zbog invazije na Ukrajinu 24. februara, dok su Iranu sankcije uvedene zbog nuklearnog programa koji ta zemlja razvija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()