Vašington upozorio Moskvu da bi upotreba atomskog oružja imala katastrofalne posledice

Savetnik Bele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Sulivan nije precizirao što bi tačno podrazumevao odgovor SAD-a, ali kaže da Rusija to zna.

25.09.2022. 19:54
  • Podeli:
Jake SUllivan_REUTERS-1664126381771.webp Foto: Reuters

Sjedinjene Države su upozorile Rusiju da bi bilo kakva upotreba nuklearnog oružja imala katastrofalne posledice, kazao je u nedelju savetnik za nacionalnu sigurnost Bele kuće Džejk Salivan.

Dodao je kako bi Vašington, prema pisanju svetskih medija, “odlučno odgovorio“ na bilo kakvu upotrebu atomskog oružja od strane Rusije u Ukrajini.

Pojašnjenje Vašingtona

"Ako Rusija pređe ovu granicu, biće katastrofalnih posledica za Rusiju. Sjedinjene Države će odlučno odgovoriti", upozorio je Salivan u razgovoru za američku televizijsku stanicu NBC, a prenio je Reuters.

Savetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsednika Džoa Bajdena nije precizirao kakav bi odgovor SAD-a bio na eventualnu rusku upotrebu nuklearnog oružja. Kazao je, međutim, da je američka strana ruskoj "privatno, u detalje pojasnila šta bi to značilo". Potvrdio je i da su Vašington i Moskva u stalnoj komunikaciji.

Putin nedavno poručio da će rusku teritoriju braniti 'svim raspoloživim sredstvima'

Ruski predsednik Vladimir Putin ovih je dana proglasio delomičnu mobilizaciju u Rusiji. Moskva planira mobilizovati 300.000 vojnika.

Putin je u svom govoru pre nekoliko dana upozorio i da će braniti rusku teritoriju, ako bude napadnut, "svim raspoloživim sredstvima". Iako nije direktno pominjao nuklearno oružje, u svetu je zavladao strah da bi Rusija mogla iskoristiti i atomsko oružje i time odvesti svet u kataklizmu. Pogotovo zato što je Putin kazao da "ne blefira".

Rusija bi i napad na područja Ukrajine koja želi da pripoji smatrala napadom na svoju teritoriju

Tu je poseban problem što ruske okupacijske vlasti u delovima Ukrajine koje je zauzela ruska vojska upravo provode referendume o priključenju tih područja Rusiji.

Reč je o Luganskoj i Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, koje zajedno čine industrijsko-rudarsku regiju Donbas, te o Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine, koje predstavljaju kopnenu vezu Krima, kog je Rusija anektirala još 2014. godine, sa samom Rusijom.

Ruska vojska i proruski pobunjenici uspeli su zauzeti gotovo celu Lugansku i najveći deo Donjecke oblasti, dok manji deo te regije i dalje drže ukrajinske snage.

Ruska je vojska u proteklih sedam meseci rata zauzela i najveći deo Hersonske oblasti, uključujući i grad Herson, te oko 70 posto Zaporoške oblasti, ali ne i sam grad Zaporožje. Ruske vlasti u okupiranom delu Zaporoške oblasti kažu da će se referendum u delu oblasti koji nije pod njihovim nadzorom održati kada ga "oslobode".

Iz Moskve su poručili da će nakon aneksije tih ukrajinskih krajeva napad na njih tretirati kao napad na bilo koji drugi deo Rusije.

Moskva bi okupirane ukrajinske regije mogla anektirati 30. septembra

Prema dosad dostupnim informacijama, Rusija bi okupirana područja Ukrajine mogla da anektira već 30. septembra.

Na tim je područjima već uveden ruski kao službeni jezik i rublja kao platežno sredstvo. Stanovništvu koje je ostalo u tim krajevima dele se ruski pasoši.

Ukrajina i Zapad već su poručili kako ne priznaju ni referendume na okupiranim ukrajinskim područjima, niti će priznati njihovu aneksiju Rusiji.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()