Stoltenberg odlazi sa mesta šefa NATO-a, ko će ga zameniti?

Bivši norveški premijer pominje se kao budući guverner centralne banke svoje zemlje

29.05.2023. 13:33
  • Podeli:
jens_stoltenberg - reuters-1669725572156.webp Foto: Reuters

Posle devet godina na čelu NATO-a i tri produženja mandata, Jens Stoltenberg u oktobru odlazi sa funkcije generalnog sekretara Alijanse. Bivši norveški premijer pominje se kao budući guverner centralne banke svoje zemlje. U trenutku kada se očekuje kontraofanziva ukrajinske vojske, NATO nastoji da mu što pre nađe naslednika.

U igri danska premijerka

Na čelu britanskog ministarstva odbrane nalazi se najomiljeniji političar nepopularne konzervativne vlade Ben Volis. On bi mogao uskoro da napusti ovu funkciju, ali ne zbog ostavke ili afere, već zbog ambicije da postane novi generalni sekretar NATO-a koju je obelodanio prošle nedelje.

''Novi generalni sekretar NATO-a treba da ispuni dva kriterijuma. Prvo, mora da bude sposoban da održi jedinstvo u okviru Alijanse, a drugo, njegova retorika mora da bude oštra prema Putinu i drugim autokratama, koje prete Alijansi'', kaže Anders Rasmusen, bivši sekretar NATO-a.

Kao jedan od motora naoružavanja Ukrajine, britanski ministar odbrane svakako ispunjava navedene uslove. No, portparol NATO-a iz vremena bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, koji izbor za prvog čoveka Alijanse poredi sa izborom pape, ne daje mu velike šanse.

''Saveznici će novog generalnog sekretara tražiti među aktuelnim premijerima, jer oni imaju kontakte i mogućnost da bez odlaganja dođu u dodir sa predsednicima i premijerima kako članica NATO-a, tako i van Saveza, što je nužno za diplomatiju na najvišem nivou kakvom se NATO trenutno bavi'', kaže Džejmi Šej, član Čatam hausa.

Time je u sam vrh kandidata katapultirana Mate Frederiksen, danska premijerka i lider socijaldemokrata, koja za svojih 45 godina nije imala radno mesto van politike.

Njena međunarodna politička zvezda je u usponu zbog uspešne borbe protiv pandemije kovida-19. Uživa podršku skandinavskog bloka, iz kojeg decenijama dolaze generalni sekretari NATO-a, ali i Francuske, koja želi da ta funkcija ostane u Evropskoj uniji.

''Krajnje je vreme da žena postane generalni sekretar NATO-a kao što je to već slučaj sa toliko drugih međunarodnih organizacija. Naravno da zemlje Srednje i Istočne Evrope, koje su već dugo članice NATO-a i igraju važnu ulogu u trenutnoj kolektivnoj odbrani istočnog krila, smatraju da je vreme da ta funkcija pripadne njima'', kaže Džejmi Šej.

Ko su još mogući kandidati

Kao kandidat istočnoevropskog bloka pomalja se takođe 45-togodišnja premijerka Estonije Kaja Kalas. Kćerka estonskog premijera i kasnije Evropskog komesara Siima Kalasa čija je majka kao dete bila deportovana u Sibir, ima reputaciju jastreba kada je reč o Rusiji. To bi moglo da navede Mađarsku i Tursku, koje blokiraju učlanjenje Švedske u NATO, da stave veto na njen izbor. Zato deo diplomata smatra da je, zbog sve rasplamsalijeg rata u Ukrajini, status kvo najbolje rešenje.

''Zamolio sam Stoltenberga da razmotri da li bi ostao još jednu godinu'', kaže Anders Rasmusen.

''Moj mandat se okončava na jesen. Nemam šta da dodam, a ako uđem u raspravu, postaće previše komplikovano'', kaže  Stoltenberg.

Kao mogući Stoltenbergovi naslednici, pominju se i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i premijeri Holandije i Španije Rute i Sančez. Ovo prvo dvoje bi izazvali nestabilnost odlaskom sa funkcija, a Sančeza na jesen čekaju izbori. Nova ličnost generalnog sekretara NATO-a biće potvrđena u julu, na samitu u Litvaniji. Vremena je malo, a konsenzus je neophodan. Zato bi Ben Volis mogao da ispliva kao jedino rešenje i postane prvi Britanac na čelu Alijanse posle Džordža Robertsona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()