Stoltenberg apeluje da se Kijevu da "oružje za pobedu", Kremlj označio NATO kao neprijatelja

Stoltenberg je dodao da je sukob u Ukrajini "rat iscrpljivanja", odnosno bitka logistika.

14.02.2023. 12:22
  • Podeli:
Tan2023-02-1408025397_3 rat u Ukrajini AP PhotoFelipe Dana-63eb6f02a6cf7.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je danas ponovo naglasio da NATO treba da obezbedi da Ukrajina dobije oružje "za pobedu u ovom ratu," a prema njegovim rečima, predsednik Rusije Vladimir Putin se ne priprema za mir, već "za još više rata."

"Nemamo signale da se predsednik Putin priprema za mir. Vidimo upravo suprotno, da se priprema za još više rata, za nove ofanzive i nove napade," izjavio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Govoreći o potrebi Ukrajine za oružjem, Stoltenberg je dodao da je sukob u Ukrajini "rat iscrpljivanja", odnosno bitka logistika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je NATO neprijateljska organizacija, koja to potvrđuje svakog dana i sve jasnije ukazuje na svoju umešanost u sukob oko Ukrajine.

"NATO je organizacija koja je neprijateljski nastrojena prema nama, koja svaki dan potvrđuje svoje neprijateljstvo i koja se svim silama trudi da svoje učešće u sukobu oko Ukrajine učini što jasnijim. Naravno, to zahteva određene mere predostrožnosti", rekao je Peskov novinarima, prenose RIA Novosti.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas, pre susreta sa ministrima zemalja NATO u Briselu, da je Nemačka potpisala ugovor sa firmom Rajnmetal, po kome će ova kompanija ponovo proizvoditi municiju za protivvazdušne tenkove Gepard koje je Berlin dostavio Ukrajini.

"Brzo ćemo početi sa vlastitom proizvodnjom municije za tenkove Gepard. Srećan sam što možemo da garantujemo dostavu ove vazne komponente protivvazdzšne odbrane", rekao je Pistrorijus.

Kako je ranije objavljeno, Nemačka će sledeće nedelje početi da obučava ukrajinske timove za tenkove Leopard 2.

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko izjavio je danas da je jedan radnik poginuo u pokušaju da popravi energetska postrojenja koja su oštetili ruski projektili, a da su mnogi drugi radnici na istim zadacima povređeni.

"Uz ogroman napor radnika u energetskom sektoru", prema rečima Galuščenka, moguće je održati snabdevanje električnom energijom koja zadovoljava potrebe potrošača.

"Nažalost, za ove uspehe se plaća visoka cena, cena ljudskog života. U oblastima na liniji fronta, radnici rade pod paljbom i na opasnim mestima", dodao je Galuščenko.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruska privatna vojna grupa Vagner zabeležila male uspehe u bitkama na severnom predgrađu Bahmuta, prenosi Gardijan.

Ruske snage verovatno nisu mnogo napredovale južno od Bahmuta, dodaje se u saopštenju.

Šef pres službe oblasti Herson Oleksandar Tolokonjikov saopštio je danas da je ruska vojska gađala jedan od glavnih regionalnih puteva, kao i da je pogodila zdravstvenu ustanovu.

U napadu nije bilo mrtvih ni ranjenih, saopštila je ukrajinska televizija Suspiljne, prenosi Gardijan. Ove informacije nije bilo moguće proveriti iz nezavisnih izvora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()