Stejt Department: Susret Putina i Dodika kratkovid i štetan potez

'Nijedna vlada, ni na kom nivou, ne bi trebalo da u ovom trenutku proširuje saradnju sa Rusijom, dok ta zemlja sprovodi agresiju protiv Ukraine', poručuju iz ministarstva inostranih poslova SAD

24.05.2023. 10:29
  • Podeli:
state-department-visoko-co-ba.jpg Foto: Anadolija

Odluka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok Rusija istovremeno otvoreno krši temelje i zakone međunarodnog poretka, kao i ranija Dodikova odluka da odlikuje Putina, predstavljaju kratkovide poteze koji ne služe interesima građanima RS, izjavio je za Glas Amerike portparol Stejt Departmenta.

"Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga, smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim", naveo je portparol američke vlade.

Komentarišući susret Dodika i Putina, iz Stejt Departmenta poručuju da "nijedna vlada, ni na kom nivou, ne bi trebalo da u ovom trenutku proširuje saradnju sa Rusijom, dok ta zemlja sprovodi agresiju protiv Ukraine", prenosi Glas Amerike.

Dodik, koji je pod američkim sankcijama, u utorak u Moskvi je izjavio da RS ostaje uporno proruski, antizapadno i antiamerički orijentisana. On je u razgovoru s Putinom rekao da je RS izložena mnogim pritiscima Zapada zbog podrške Rusiji.

"Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara", rekao je Dodik na sastanku sa Putinom, podseća Glas Amerike.

U izjavi javnom servisu Radio-televizije Republike Srpske po završetku sastanka, Dodik je zemlje koje uvode sankcije Rusiji nazvao "neprijateljskim". Uz optužbe i oštru retoriku na račun Američke ambasade u BiH, ambasadora Majkla Marfija nazvao je "antisrbinom".

Dodik je istakao da je cilj američkog ambasadora da "do kraja svog mandata sruši RS", dok je ambasador Marfi već u ranijim izjavama jasno podvukao da Sjedinjene Američke Države nikada nisu htele da ukinu RS, nego korupciju.

Marfi je ranije upozorio da Dodik nacionalističkom retorikom sve drskije napada stabilnost Bosne i Hercegovine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()