Specijalni izaslanik Kine počeo konsultacije o Ukrajini sa Lavrovim

Poseta Moskvi je deo evropske turneje kineske delegacije u cilju rešavanja ukrajinskog sukoba, a kineski izaslanik će osim Rusije, postiti Nemačku, Poljsku, Ukrajinu i Francusku

26.05.2023. 14:58
  • Podeli:
Sergej Lavrov_Li Hui_Foto Tanjug Russian Foreign Ministry Press Service via AP-6470b423805c9.webp Foto: Tanjug / Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja, Li Hui, počeo je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije konsultacije o Ukrajini sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da se očekuje da će kineski specijalni izaslanik razgovarati i sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Galužinom.

Poseta Moskvi je deo evropske turneje kineske diplomatske delegacije u cilju rešavanja ukrajinskog sukoba, preneo je TASS. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin, je rekao da će kineski izaslanik posetiti Rusiju, Nemačku, Poljsku, Ukrajinu i Francusku.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Andrej Rudenko, rekao je ranije za TASS da je ideja Kine da Li tim zemljama predstavi kineske predloge za političko rešenje sukoba u Ukrajini i sasluša njihova mišljenja i komentare.

Rudenko je napomenuo da Rusija očekuje da od Lija  čuje utiske o njegovim putovanjima u Kijev i zemlje EU.

Li je, nakon posete Kijevu 16. i 17. maja, rekao da ne postoji univezalno rešenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Li je sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, i drugim državnim zvaničnicima razmenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem, navelo je kinesko ministarstvo, preneo je Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()