Šolca razljutio kineski mirovni plan: Sporno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine

Nemački kancelar je kritikovao kineski mirovni plan

26.02.2023. 09:10
  • Podeli:
olaf-solc-scholz-fototanjugzoran-zestic-1665236685677.webp Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je kineski mirovni predlog za rat u Ukrajini, ocenjujući da se nigde ne pominje povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

"Iz moje perspektive, ne postoji jasna rečenica koja kaže: ruske trupe moraju da se povuku", rekao je Šolc tokom posete Indiji u subotu, prenosi nemački "Velt".

On je dodao da je osuda zbog povećanog rizika od upotrebe nuklearnog oružja, što se pominje u kineskom predlogu, "apsolutno tačna".

Međutim, Šolc je istakao da "ne može biti mira pod ruskim uslovima".

Ranije je nemački kancelar rekao da se ne treba zavaravati u pogledu kineskog mirovnog plana za ukrajinu jer, kako kaže, Kina dosad nije zauzela stav protiv Rusije.

Podsetimo, i američki predsednik Džozef Bajden rekao je nakon objavljivanja kineskog mirovnog plana da nije realno da Peking sudeluje u mirovnom prigovorima o rešavanju ukrajinske krize. 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u petak dokument u 12 tačaka o stavu Pekinga o okončanju rata u Ukrajini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()