Šolc: Ukrajina neće uskoro ući u NATO

Nemački kancelar je siguran u svoje mišljenje o proširenju Alijanse

22.05.2023. 20:59
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Olaf Šolc_Foto Tanjug_AP Photo_Markus Schreiber-6460cc84c4e00.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Markus Schreiber

Ukrajina najv erovatnije neće moći da postane članica NATO u doglednoj budućnosti jer još ne ispunjava niz uslova za prijem, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Šef NATO Jens Stoltenberg izjavio je ranije ovog mjeseca da su sve države članice pristale da požele dobrodošlicu Kijevu, ali samo ako i kada pobedi Rusiju.

Šolc je za nemački list "Di velt" ocenio da bi za sada zapadne pristalice Ukrajine trebalo da se usredsrede na pomoć Kijevu da se odbrani, a u budućnosti će se morati razgovarati i o bezbednosnim garancijama za Kijev.

"Ali mi smo daleko od toga", dodao je Šolc.

Na pitanje da li bi teoretski podržao ulazak Ukrajine u NATO nakon okončanja vojnog sukoba sa Rusijom, kancelar je rekao da je "svima jasno da to u skorije vreme neće biti na dnevnom redu".

Jedan od razloga za to je, smatra Šolc, što postoji čitav niz zahteva koji pripadaju kriterijumima NATO-a koje Ukrajina trenutno ne može da ispuni. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()