Šolc otkrio detalje razgovora sa Putinom: 'Nekad govori nemački, a uvek smo na vi'

Nemački kancelar smatra da neće biti skoro mira u Ukrajini

21.03.2023. 14:57
  • Podeli:
šolc putin profimedia-0679013830-6389ec163dbc5.webp Foto: Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc  ne veruje da će ruska agresija na Ukrajinu skoro da stane. 

"Moramo da budemo spremni na to da bi rat mogao da potraje," rekao je dodajući da "čak i kada se završi, stvari neće odmah biti normalne."

"Ali ni mi ne treba da zaustavimo napore da se rat privede kraju," kazao je kancelar u ponedeljak na jednom događaju lista Rajniše post.

Šolc je naglasio da ne veruje da upotreba sile spolja može da dovede do smene šefova država poput ruskog predsednika Vladimira Putina. Dodao je da mu je američki predsednik Džo Bajden rekao da ni SAD ne podržavaju takav politički koncept.

Takođe, Rusija ne može da diktira Ukrajini uslove za mir, naveo je nemački kancelar i dodao da "Ukrajina mora biti u situaciji da odbrani svoj integritet i nezavisnost."

Šolc je govorio i o svojim telefonskim razgovorima sa Putinom koji su ponekad trajali i do sat i po, a poslednji je bio u decembru. 

Putinu povremeno nije bio potreban prevodilac, a ponekad je i sam govorio na nemačkom – "ako mu odgovara," rekao je Šolc.

Kancelar je istakao da su razgovori sa Putinom uvek u dogovoru sa saveznicima Nemačke. 

"Nije da mu pošaljem SMS i pitam 'hoćemo li opet malo'." 

Za to postoji posebna telefonska centrala, rekao je Šolc.

Uprkos različitim mišljenjima, telefonski razgovori su uvek učtivi, a nemački kancelar i ruski predsednik jedan drugom persiraju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()