Šolc na Bliskom Istoku traži rešenje za nemačku zavisnost od ruskog gasa

Nemački kancelar je potpisao sporazum o energetskoj saradnji sa UAE

25.09.2022. 14:53
  • Podeli:
scholz_salman - reuters-1664027932217.webp Foto: Reuters

Nakon što se Nemačka zasad uspešno izborila sa energetskom krizom, uz najave štednje, ova zemlja pokušava da pronađe način da se što više reši zavisnosti od ruskog gasa.

Nemački kancelar Olaf Šolc boravi u Abu Dabiju gde je sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom potpisao sporazum o energetskoj saradnji dve države.

Šolc boravi u dvodnevnoj poseti Bliskom Istoku sa ciljem da obezbedi nove izvore energenata za Nemačku i uspostavi nove saveze protiv Rusije, preneo je AP.

Nemačka pokušava da izbegne uvoz energenata iz Rusije posle njenog napada na Ukrajinu, i traži nove dobavljače da bi izbegla nestašicu goriva u narednim mesecima.

Berlin instalira terminale za dopremanje goriva brodovima.

Šolc će, posle UAE, otići u posetu Kataru gde će razgovarati o situaciji u regionu.

Nemačka se dogovorila sa Abu Dabijem o isporuci tečnog gasa

Nemačka kompanija za elektroprivredu RWE postigla je dogovor sa Nacionalnom naftnom kompanijom Abu Dabija (ADNOC) o isporuci tečnog prirodnog gasa u najveću evropsku ekonomiju do kraja decembra, objavio je RWE.

Saopštenje je usledilo tokom drugog dana boravka nemačkog kancelara Olafa Šolca u regionu Persijskog zaliva u pokušaju da obezbedi alternativne izvore energenata, preneo je Rojters.

"Moramo da se uverimo da je proizvodnja LNG (tečnog prirodnog gasa) u svetu napredna do tačke u kojoj se može zadovoljiti velika potražnja koja postoji bez potrebe da se pribegava proizvodnim kapacitetima koji postoje u Rusiji", rekao je Šolc novinarima pre nego što je dogovor objavljen.

U okviru prve isporuke LNG biće isporučeno 137.000 kubnih metara LNG terminalu u Brunsbuetelu u blizini Hamburga, saopštio je RWE.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan potpisao je sporazum sa Šolcom koji pokriva ubrzanje energetske bezbednosti i industrijski rast. Šolc je otputovao u Katar posle sastanaka u Abu Dabiju.

On je juče u DŽedi razgovarao sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()