Šolc: Afrika treba da dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN

Trenutno su tri afričke države, Gabon, Gana i Mozambik, nestalne članice Saveta, a pozive u prošlosti da afričke države dobiju barem jedno stalno mesto u SB UN podržavali su brojni svetski lideri

05.05.2023. 16:50
  • Podeli:
olaf-solc-scholz-fotomichaelkappelerdpapixsell.jpg Foto: Michael Kappeler / dpa / Pixsell

Nemački kancelar Olaf Šolc je, tokom posete Keniji, ponudio podršku afričkim zemljama koje traže stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Šolc je svom domaćinu, predsedniku Vilijamu Rutu, rekao da veruje u afrička rešenja za afrička pitanja, kao što je tekući sukob u Sudanu, preneo je AP.

"Nemačka zato podržava napore za stalna afrička mesta u Savetu bezbednosti UN, a mi takođe podržavamo formalno mesto za Afričku uniju u okviru G-20", kazao je on posle razgovora sa Rutom.

Trenutno su tri afričke države, Gabon, Gana i Mozambik, nestalne članice Saveta. Pozive u prošlosti da afričke države dobiju barem jedno stalno mesto u Savetu podržavali su brojni lideri, uključujući generalnog sekretara UN.

Šolc je izrazio zabrinutost zbog sukoba u Sudanu, koji je doveo do stotina mrtvih i pohvalio Rutove posredničke napore. On je rekao da dvojica generala moraju prekinuti borbu zbog civila.

"Vojska i RSF moraju prekinuti svoju vojnu borbu za vlast, koja je štetna za narod u zemlji", istakao je on i ponovio da afrički kontinent mora da predvodi u pronalaženju rešenja za takve sukobe.

"Duboko sam uveren da su inicijative za mir i stabilnost u Africi koje vode same afričke države posebno važne", rekao je nemački kancelar.

Šolc je boravio u Adis Abebi u Etiopiji, pre nego što je stigao u Keniju i tamo se sastao sa zvaničnicima Afričke unije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()