Snažan zemljotres od 6,9 Rihtera pogodio Ekvador, poginulo najmanje 12 osoba

Sistem upozorenja SAD saopštio je da ne preti opasnost od cunamija nakon zemljotresa

18.03.2023. 20:37
  • Podeli:
Zemljotres_Ekvador_foto_TW-641617125a57b.webp Foto: Twitter/IPE NOTICIAS

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso je saopštio da je najmanje 12 osoba poginulo u snažnom zemljotresu koji je danas pogodio tu zemlju.

Prethodno su mediji javili da je jedna osoba poginula u gradu Kuenka i tri u obalskoj državi El Oro, kao i da su mnogi ljudi ostali zarobljeni ispod ruševina.

U potresu su oštećeno kuće i zgrade, a brojni uspaničeni građani izašli su na ulice, prenosi AP.

U Gvajakilu, oko 270 kilometara jugozapadno od glavnog grada Kita, vlasti su prijavile oštećenja na zgradama i kućama, kao i neke urušene zidove. Vlasti su naredile zatvaranje tri tunela za vozila.

Američki geološki zavod izvestio je da se zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale dogodio u priobalnom regionu Guajas, oko 80 kilometara južno od Gvajakila, drugog po veličini grada u Ekvadoru, preneo je AP.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) saopštio je da je zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihterove skale pogodio obalu Ekvadora, a da je epicentar bio na dubini od 10 kilometara.

Sistem upozorenja SAD saopštio je da ne preti opasnost od cunamija nakon zemljotresa, prenosi Rojters.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude koji se okupljaju na ulicama Gvajakila i obližnjih naselja. Stanovnici su rekli da su zbog zemljotresa popadale stvari u njihovim domovima u Gvajakilu, u kojem živi više od tri miliona ljudi, a nalazi se oko 270 kilometara jugozapadno od glavnog grada Kita.

Zemljotres se osetio i na severu Perua.

  • Podeli: