Rusija kaznila Vikipediju sa 9.900 dolara kazne

Vikipedija nije obrisala sadržaj koji Moskva smatra ekstremističkim

06.04.2023. 20:11
  • Podeli:
wikipedia_anadolija 1-1667304963114.webp Foto: Anadolija

Ruski sud danas je kaznio fond Vikimediju, koji u svom vlasništvu ima i onlajn enciklopediju Vikipediju, zbog toga što nije obrisan sadržaj koji Moskva smatra ekstremističkim.

Kako navodi Rojters, okružni sud u Taganskom kaznio je Vikimediju sa 800.000 rubalja, odnosno 9.900 dolara.

Dodaje se da je Vikimedija optužena da nije uklonila materijale koji se odnose na pesmu alternativnog rok benda Psihea ili Psišit, koja je zvanično označena kao "ekstremistička".

Vikimedija je saopštila da su informacije na koje su se ruske vlasti žalile proverene i u skladu sa standardima Vikipedije.

''Ove presude su deo tekućih nastojanja ruske vlade da u toj zemlji ograniči širenje pouzdanih informacija iz dobrog izvora'', rekao je načelnik Vikimedije Džejkob Rodžers.

Rusija je godinama pokušavala da pokrene domaću onlajn enciklopediju, ali do sada do toga nije došlo, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov ranije ove sedmice je izjavio da bi takva enciklopedija sadržala proverene, tačne, i objektivne informacije.

''Znamo da Vikipedija ima mnogo neistina, istorijskih, činjeničnih i drugih grešaka'', rekao je Peskov.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()