Putinovog protivnika prvo trovali pa strpali u samicu: Navaljni još pola godine bez posete

Navaljni odlazi u strogu samicu

01.02.2023. 16:22
  • Podeli:
aleksej navaljni reuters-63da8302c6cab.webp Foto: Reuters

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u pritvoru, saopštio je danas da je premešten u strogu samicu, u kojoj će mu u narednih šest meseci biti zabranjeno da ima posetioce.

Već osam meseci bez posete

Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara u Rusiji, koji je podršku javnosti stekao tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države, navodi Rojters.

''U poslednjih osam meseci nisam imao nijednu posetu, a juče mi je rečeno da ću biti prebačen u samicu na maksimalni mogući rok od šest meseci'', objavljeno je na Tviter profilu Navaljnog, koji uređuju njegovi saradnici.

''Tamo nisu dozvoljene nikakve posete. To znači više od godinu dana bez posete za mene. Čak i manijaci i serijske ubice koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na posetu, samo ja nemam'', navodi se u objavi na Tviteru.

Navaljni je pritvoren u kaznenoj koloniji sa maksimalnim obezbeđenjem u Melehovu, na oko 250 kilometara udaljenosti od Moskve, a njegove pristalice navode da mu se zdravlje znatno pogoršalo nakon što je desetak puta prebačen u samicu, navodi agencija.

Uhapšen pre dve godine

On je uhapšen pre dve godine, nakon povratka u Rusiju iz Nemačke, gde je lečen od trovanja nervnim toksinom iz sovjetskog perioda, a oko 500 medicinskih radnika je prošlog meseca poslalo otvoreno pismo predsedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće lekarske posete.

List Insajder koji se objavljuje van Rusije preneo je reči advokata Navaljnog, Vadima Kobzeva, koji tvrdi da je njegov klijent izgubio sedam kilograma u zatvoru i da ima bolove u stomaku zbog ''ogrmonih doza'' antibiotika.

Kako navodi Rojters, bivši advokat, a sada opozicioni aktivista Navaljni osuđen je na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dve različite optužbe za prevaru, za koje on kazze da su izmišljene kako bi ga ućutkali, a njegova antikorupcijska nevladina organizacija je zabranjena kao ekstremistička.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()