Putinov prijatelj i bivši kancelar: Šreder nepoželjan na kongresu SPD-a

Šreder se nije distancirao od Putina ni kada je počeo rusko-ukrajinski sukob

30.05.2023. 12:49
  • Podeli:
putin šreder profimedia-640107d4c2c6d.webp Foto: Profimedia

Rukovodstvo socijaldemokrata (SPD), jedne od tri vladajuće stranke u Nemačkoj, neće pozvati bivšeg kancelara i nekadašnjeg lidera te partije Gerharda Šredera na kongres SPD u decembru.

"Zadržaćemo sve onako kako je bilo sada, na proslavi 160. godišnjice SPD," rekla je kopredsednica stranke Saskia Esken za dpa u ponedeljak.

SPD, čiji je član i kancelar Olaf Šolc, nedavno je obeležila veliki jubilej osnivanja. Za razliku od drugih bivših partijskih lidera, Šreder nije dobio pozivnicu za proslavu.

Tradicija je i da se na partijski kongres pozivaju bivši lideri SPD.

Šreder je posle odlaska iz vrha politike bio na nekim kongresima, a na kongresu 2017. je održao i govor. Sada će biti podalje od sledeće partijske konferencije, od 8. do 10. decembra u Berlinu.

"Ne mogu više da prepoznam u Gerhardu Šrederu bivšeg kancelara i bivšeg partijskog lidera. Vidim ga kao biznismena koji ostvaruje svoje poslovne interese", rekla je Saskia Esken.

Šreder je od 1998. do 2005. bio kancelar, a od 1999. do 2004. lider socijaldemokrata. Posle odlaska s vlasti dugo godina je bio na čelnim funkcijama u ruskim energetskim kompanijama. Do danas važi za bliskog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kako se od Putina nije distancirao ni kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu, više odbora SPD zatražilo je još prošle godine izbacivanje Šredera iz stranke. Međutim, nadležna stranačka komisija je ranije ovog meseca donela konačnu odluku - da Šreder ostaje član.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()