Pucnjava u centru Jehovinih svedoka u Hamburgu: Osmoro ubijenih

Motiv napada još nije poznat, a snage reda apeluju na javnost da ne širi glasine.

10.03.2023. 11:30
  • Podeli:
Tan2023-03-1008241342_9 pucnjava u Hamburgu Jehovini svedoci Steven HutchingsTnndpa via AP-640b05c60424b.webp Foto: Tanjug/Steven Hutchings/Tnn/dpa via AP

Nemačka policija saopštila je danas da je u pucnjavi u verskom centru Jehovinih svedoka u Hamburgu poginulo osam ljudi, dok su neki teško ranjeni.

Među mrtvima je verovatno i počinilac zločina, dodaje se u saopštenju policije, javlja AP. Policija je saopštila i da je napadač delovao sam.

Stanovnici su dobili upozorenje da ne napuštaju domove, a policija je ogradila područje oko mesta zločina. Helikopter opremljen termovizijskim kamerama nadgleda okolinu.

Motiv napada još nije poznat, a snage reda apeluju na javnost da ne širi glasine. Policija još nije identifikovala žrtve. Veštaci su radili tokom cele noći.

Veruje se da su se u ljudi okupili u ovoj zgradi da proučavaju Bibliju, kada je počela pucnjava.

U petak ujutru, nemački kancelar Olaf Šolc opisao je pucnjavu kao „brutalni čin nasilja", rekavši da se saoseća sa porodicama žrtava.

Zajednica Jehovinih svedoka u Nemačkoj saopštila je da je „duboko ožalošćena zbog stravičnog napada na njene članove u Kraljevskoj dvorani u Hamburgu tokom verske službe".

Lara Bauh, 23-godišnja studentkinja koja živi u blizini mesta pucnjave, rekla je za nemačku novinsku agenciju DPA da su „bila četiri rafala, svaki u razmaku od 20 sekundi do minuta".

Navela je da sa njenog prozora videla osobu koja panično beži trči iz prizemlja na prvi sprat.

„Čovek je nosio tamnu garderobu i kretao se brzo", dodala je.

Peter Čenčer, gradonačelnik Hamburga, kazao je da je šokiran tragedijom i uputio saučešće porodicama žrtava.

Nemački magazin Špigel je objavio da je napadač bivši član ove verske zajednice i star je između 30 i 40 godina.

Najavljeno da će predstavnici policije danas popodne na pres konferenciji izneti detalje događaja i rezultate istrage, prenose nemački mediji.

Jehovini svedoci su članovi hrišćanskog verskog pokreta. Ova denominacija je osnovana u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. veka, a vođa je bio Čarls Tejz Rasel. 

Sedište Jehovinih svedoka je u Njujorku.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()