Prva reakcija Kremlja na ukrajinske uspehe: Nastavljamo s operacijama do ispunjenja ciljeva

I dalje se ne zna da li će ruski predsednik Vladimir Putin proglasiti opštu mobilizaciju.

12.09.2022. 14:58
  • Podeli:
Kremlj_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

Rusija će ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, poručio je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov

To je prva reakcija vlasti u Moskvi na uspehe koje su ukrajinske snage ostvarile proteklih dana. 

Putin u stalnoj komunikaciji sa Šojguom

Ukrajinci su, podsetimo, oslobodili preko 3.000 kvadratnih kilometara dosad okupiranih delova Harkovske oblasti. To je prvi veći uspeh ukrajinskih snaga nakon što su na proleće oslobodili sever Ukrajine. 

"Vojna operacija se nastavlja. Nastaviće se sve dok postavljeni ciljevi ne budu ostvareni", kazao je Peskov, a prenosi Reuters

Dodao je da je ruski predsednik Vladimir Putin u stalnoj komunikaciji s ministrom odbrane Sergejom Šojguom

Na pitanje da li će Putin proglasiti opštu mobilizaciju, Peskov je lopticu prebacio na Ministarstvo odbrane. 

Još nije bilo pregovora o demilitarizaciji nuklearke Zaporožje 
 

Novinarima je kazao i da još nije bilo konkretnih razgovora o mogućoj demilitarizaciji nuklearke Zaporožje, najveće ukrajinske i evropske nuklearne elektrane, oko koje su se proteklih nedelja vodile borbe, a što je pretilo prerastanjem u nuklearnu katastrofu. 

Upravo je proglašavanje demilitarizovane zone oko nuklearke Zaporožje jedna od glavnih preporuka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), čiji su stručnjaci nedavno posetili nuklearku. Nuklearku u Zaporožju su još na početku invazije na Ukrajine zauzele ruske snage. 

Ukrajinci sada nadziru najveći deo Harkovske oblasti
 

Ukrajinskom protivofanzivom na istoku zemlje pod nadzor ukrajinskih vlasti vraćeni su, među ostalima, gradovi Izjum, Kupjansk i Balaklija koji su do pre nekoliko dana bili pod ruskom okupacijom. Iako nije reč o velikim gradovima, imaju velik strateški značaj za daljnje vođenje rata.

Osim toga, njihovim oslobađanjem najveći deo Harkovske oblasti ponovno je u ukrajinskim rukama. Ruske snage sada još drže samo mali deo Harkovske oblasti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()