Protesti u Francuskoj: Sukobi s policijom na ulicama gradova, leteo suzavac, gorele kante

Demonstranti žele da izvrše pritisak na poslanike da sruše Makronovu vladu i osude na propast nepopularno povećanje starosne granice za penzionisanje

18.03.2023. 21:21
  • Podeli:
Pariz_protest protiv penzione reforme_Foto_Tanjug_AP Photo_Jeremias Gonzalez (1)-64161eb76cd00.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Jeremias Gonzalez

U Parizu, Nantu, Marseju i drugim francuskim gradovima i večeras se održavaju novi protesti protiv usvojene reforme penzionog sistema, koja podiže minimalnu starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Policija je u Parizu zabranila okupljanja na Jelisejskim poljima i trgu Konkord, a i ove večeri je došlo do sukoba demonstranata i policije, prenosi Rojters. Predstavnici snaga zakona su tokom sukoba upotrebili suzavac.

Nekoliko hiljada demonstranata se večeras okupilo u južnom delu Pariza, na Trgu Italije, gde su neki od njih palili kante za smeće, prenosi AP.

Demonstranti u Marseju su na 15 minuta blokirali železničku stanicu.

U Parizu su protesti protiv reforme penzionog sistema održani tokom prethodne dve noći, uz učešće na hiljade demonstranata, a na trgu Konkord spaljena je lutka sa Makronovim likom, preneo je Rojters.

Policija je rasterala demonstrante suzavcem i vodenim topovima i bilo je na stotine hapšenja.

Demonstranti pokušavaju da izvrše pritisak na poslanike da sruše Makronovu vladu i osude na propast nepopularno povećanje starosne granice za penzionisanje koje pokušava da se nametne bez glasanja u Narodnoj skupštini.

Ulice Pariza su prepune smeća zbog toga što su komunalne službe u štrajku. Štrajkovi u brojnim sektorima planirani su za ponedeljak, od saobraćaja do energetike.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila je da se 30 odsto letova otkaže na Orliju, drugom aerodromu u Parizu, kao i 20 odsto u Marseju.

  • Podeli: