Prigožin demantuje Vašington post: Nisam nudio Kijevu informacije o ruskim položajima

Portparol Kremlja smatra da izveštaj američkog lista o navodnom dogovoru šefa Vagnera sa šefom ukrajinske vojne obaveštajne službe 'izgleda kao najnovija prevara'

15.05.2023. 15:29
  • Podeli:
Jevgenij Prigožin_Vagner grupa_Wagner_Foto Tanjug_Prigozhin Press Service via AP (1)-646231e4c1ac3.webp Foto: Tanjug / Prigozhin Press Service via AP

Šef ruske paravojne plaćeničke organizacije Vagner Jevgenij Prigožin demantovao je navode da je ponudio da vladi u Kijevu otkrije položaje ruskih trupa.

U audio poruci koju je njegova pres-služba objavila na Telegramu, Prigožin je te navode nazvao "besmislicom" i ocenio da iza napada na njega stoje stanovnici moskovskog predgrađa Rubljovka, dom poslovne i političke elite.

Prigožin je negirao da se sastao sa šefom ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilom Budanovom u Africi, rekavši da nije bio na tom kontinentu od početka sukoba u Ukrajini. Ideju o telefonskom razgovoru sa njim Prigožin je nazvao smešnom.

Vest o navodnoj Prigožinovoj ponudi ukrajinskoh strani objavio je Vašington post, pozivajući se na procurela dokumenta američke obaveštajne službe. U izveštaju američkog dnevnika se podseća da su pripadnici Vagnera predvodili krvavu bitku za Bahmut.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da taj izveštaj "izgleda kao najnovija prevara".

Prigožin je u januaru, kako je naveo Vašington post, u zamenu za neometano povlačenje svojih snaga sa ratišta u tom gradu, ponudio ukrajinskoj obaveštajnoj službi da otkrije položaje ruskih snaga, ali je Ukrajina navodno odbila tu ponudu, jer mu nije verovala, prenosi Rojters.

Prigožin, bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, ranije je javno pretio da će povući svoje plaćenike iz oblasti oko Bahmuta ukoliko od ruske vojske ne dobije preko potrebnu municiju.

Međutim, u svojoj audio poruci objavljenoj prošlog utorka, Prigožin je rekao da bi njega i njegove ljude smatrali izdajnicima ukoliko bi napustili to područje.

Vašington post tvrdi da je Prigožinova ponuda stigla preko njegovih kontakata sa ukrajinskom obaveštajnom službom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()