Otkriveno zbog čega je voda u Veneciji pozelenela

Policija je sprovela istragu

30.05.2023. 13:43
  • Podeli:
Venecija Tanjug Ap Luigi Costantini-64738540bf1a0.webp Foto: Tanjug/Ap/Luigi Costantini

Vlasti Venecije su utvrdile da je voda u glavnom kanalu pozelenela zbog fluoresceina, netoksične tečnosti koju koriste vodoinstalateri kako bi pratili tokove vode u slučaju curenja.

Podsetimo, meštani su u nedelju primetili kako je voda u Velikom kanalu poprimila jarku zelenu boju zbog čega je pokrenuta i policijska istraga zbog glasina da bi iza svega mogli da stoje aktivisti koji izvode slične performanse.

Međutim, na osnovu uzetih uzoraka utvrđeno je da se radi o fluoresceinu, a nije uočeno prisustvo toksičnih elemenata.

"Malo je verovatno da je to bila slučajnost", kažu tehničari i biolozi regionalne agencije za životnu sredinu. 

Ovo nije bio prvi put da je voda u Veneciji pozelenela. Argentinski umetnik, Nikolas Garsija Uriburu, obojio je vodu u zeleno 1968. godine, tokom 34. Bijenala, kako bi privukao pažnju na ekološka pitanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()