Operacija Zlatna kugla: Počelo planiranje zvaničnog krunisanja kralja Čarlsa III

Kralj Čarls III planira da obavi ceremoniju zvaničnog krunisanja na proleće 2023. godine.

Autor: Tatjana Sikima 22.09.2022.
  • Podeli:
Carls 3 AP PhotoAlastair Grant_tanjug.jpg Foto: Foto: AP Photo/Alastair Grant/Tanjug

Operacija Londonski most je zvanično završena, a već uveliko teku pripreme za operaciju Zlatna kugla, kodno ime kojim se označava plan za zvanično krunisanje kralja Čarlsa III narednog proleća.

Modernizacija monarhije

Poznavaoci kraljevske porodice smatraju, kako pišu ostrvski mediji, da će ova svečanost biti skromnija i ne tako velika kao sahrana kraljice te da je to i sama želja pricna Čarlsa III kojom želi da uputi poruku da britanska monarhija dobija ovi izgled. 

Spekuliše se da bi se krunisanje moglo održati i na dan kada se obeležava 70. godišnjica krunisanja kraljice Elizabete II.

Ka skromnijoj i jefitinoj svečanosti naginje se, između ostalog, i da bi se pokazalo da kraljevska porodica vodi računa o troškovima, ali se očekuje da će se zadržati uobičajeni tradicionalni elementi svečanog čina.

Čarls III će, kako se očekuje, slaviti diverzitet Velike Britanije kako u etničkom tako i u verskom smislu. 

Troškovi krunisanja

Kraljica Elitabeta krunisana je 1953. godine, 16 meseci nakon smrti njenog oca, kralja Džordža VI u februaru 1952. godine.

 Bio je to veliki događaj nakon što se Velika Britanija svrstala u pobednike u Drugom svetskom ratu, a nacija vapila za moralnim podsticajem. 

Pretpostavlja se da je sama ceremonija koštala oko 45 miliona funti u današnjem novcu, odnosno 1,57 miliona tadašnjih funti.

Kralj Čarls III će se, pretpostavlja se, odlučiti za jeftiniju ceremoniju.

Sami detalji zvaničnog krunisanja još nisu poznati, ali je već očekivano da će nositi duh monarhije u modernom svetlu i pretpostavlja se da će ga, putem televizijskih ekrana, pratiti više desetina miliona ljudi.

Sahranu kraljice Elizabete II pratilo je putem televizije oko 28 miliona Britanaca, a sam let njenog kovčega pratilo je u prvim minutama oko pet miliona ljudi.

  • Podeli: