Novi parlamentarni izbori u Grčkoj 25. juna

Tri najsnažnije stranke u zemlji odbile su ponuđeni mandat za formiranje vlade, tražeći drugo glasanje 25. juna, nakon čega je imenovana prelazna vlada.

29.05.2023. 20:03
  • Podeli:
izbori_grcka-646a6615727d2.webp Foto: Tanjug/AP

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu raspustila je danas skupštinu i zakazala nove parlamentarne izbore za 25. jun, javlja Ekatimerini.

Predsednički ukaz koji su potpisali i privremeni premijer Joanis Sarmas i članovi prelazne vlade, izdat je osam dana posle izbora na kojima nijedna stranka nije dobila apsolutnu većinu.

Partija Nova demokratija aktuelnog premijera Kirijakosa Micotakisa pobedila je na izborima sa 40,8 odsto glasova, ali nije uspela da obezbedi potpunu većinu da samostalno formira vladu.

Na drugom mestu prema broju osvojenih glasova je stranka levice Siriza, koja je dobila 20,1 odsto glasova, dok su socijalisti PASOK-Kinala, predvođeni Nikosom Andrulakisom, zauzeli treće mesto sa 11,46 odsto glasova.

Tri najsnažnije stranke u zemlji odbile su ponuđeni mandat za formiranje vlade, tražeći drugo glasanje 25. juna, nakon čega je imenovana prelazna vlada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()