Nije sve tako bajno: Ukrajinci će dobiti avione F-16 ali da li će biti superiorni u odnosu na ruske?

Ukrajinci će morati da smanje svoja očekivanja

28.05.2023. 14:10
  • Podeli:
Borbeni avion_lovac_F-16-Poljsko vazduhoplovstvo_Foto Reutres (1)-646f0169df2fd.webp Foto: Reutres

Avioni tipa F-16 koje koje ukrajinska vojska najavljuje kao potencijalne promene u svom sukobu sa Rusijom biće ili ograničeni na odbranu ili raspoređeni u veoma rizične operacije, kažu ljudi koji su upravljali avionima u borbi.

Ukrajina će značajno pojačati flotu iz sovjetske ere, koju su dosad koristili ukrajinski piloti. Međutim, kako navodi Blumberg, F-16 koji će biti poslati Kijevu će najverovatnije imati slabiji radarski sistem i projektile kraćeg dometa u odnosu na moderne ruske avione i protivvazdušne sisteme.

"Biće kao da su prešli sa 'lade' na 'hondu akord'", rekla je bivša avijatičarka Brin Tanehil, koja je napravila simulatore za F-16.

To znači da će Ukrajinci morati da umanje svoja očekivanja da će im F-16 dati superiornost u vazduhu, da će moći da obaraju krstareće rakete i neprijateljske avione, da uništavaju artiljeriju ili čak da potope Crnomorske brodove.

General američkog vazduhoplovstva Frank Kendal rekao je da će avioni, zapravo, dati povećanu borbenu sposobnost u odnosu na onu koju imaju sada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()