NATO osudio najavu referenduma u Ukrajini: Grubo kršenje Povelje UN

Istovremeno, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Kinu da izvrši svoj uticaj na Rusiju da se okonča rat u Ukrajini

  • Podeli:
stoltenberg-anadolija-3.jpg

NATO je danas osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja".

"Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN", navodi se u saopštenju Severnoatlantskog saveza.

"Saveznici u NATO neće priznati njihovu nelegalnu i nelegitimnu aneksiju. Ove teritorije su Ukrajina", kaže se u saopštenju.

Referendumi o pridruživanju Rusiji trebalo bi da budu održi od petka do utorka, u nekoliko regiona u istočnoj i južnoj Ukrajini koje uglavnom drže ruske snage, a čine oko 15 odsto teritorije zemlje.

Stoltenberg pozvao Kinu da utiče na Rusiju

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je pozvao Kinu da izvrši svoj uticaj na Rusiju da se okonča rat u Ukrajini.

"Sreo sam se sa ministrom spoljnih poslova Kine Vangom Jijem. Pozvao sam Kinu da izvrši uticaj na Rusiju, kako bi se završio rat u Ukrajini. Takođe sam potegao pitanja zabrinutosti u NATO oko ljudskih prava i Tajvana. Spremni smo da nastavimo naš dijalog o globalnoj sigurnosti", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Samo dan ranije Stoltenberg je rekao da saradnja Kine sa Moskvom od početka napada Rusije na Ukrajinu i kineski komentari protiv proširenja NATO pokazuju zašto zapadni odbrambeni savez treba da posmatra Peking kao bezbednosni izazov.

"Zbir svega je da ovo samo povećava značaj NATO saveznika koji stoje zajedno i shvataju da je Kina deo bezbednosnih izazova sa kojima treba da se suočimo danas i u budućnosti", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Rojters.

  • Podeli:

Povezano