Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina

Predsedenik Rusije je 'navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju'

17.03.2023. 17:16
  • Podeli:
Vladimir Putin_Foto Sergey Guneev_Sputnik_Kremlin Pool Photo via AP_Tanjug (2)-63a86170b821f.webp Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / Tanjug

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Moskva je u više navrata negirala takve optužbe, preneo je Rojters.

Taj sud sa sedištem u Hagu naveo je u saopštenju da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

MKS je takođe je u petak izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi. Ona je ocenila da je nalog  za njeno hapšenje "deo konteksta situacije u Ukrajini", i istakla da je spremna da nastavi sa svojim radom.

Rusija smatra odluke MKS "ništavnim i nevažećim", naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakavši da su pitanja koja sud postavlja "nečuvena i neprihvatljiva". Upitan da li se Putin sada plaši putovanja u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, Peskov je rekao da "nema šta da doda na tu temu".

Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju uticaj na Rusiju, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da je svaki njihov nalog za hapšenje – ništavan.

"Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju posledice po našu zemlju, pa ni sa pravne perspektive", navela je Zaharova na Telegramu i dodala da Rusija nije članica Rimskog statua Međunarodnog krivičnog suda i nije ni u kakvoj obavezi prema tom sudu.

"Rusija ne sarađuje sa tom organizacijom i bilo kakvi potencijalni zahtevi za hapšenje međunarodnog suda su ništavni", dodala je ona, prenosi TASS.

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, objavio je danas da nema potrebe da objašnjava gde bi ovaj dokument trebalo upotrebiti i poruku propratio emodžijem toalet papira.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()