Lavrov sa sednice Saveta bezbednosti UN: Referendum kao odgovor na intervju sa Zelenskim

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji od 23. do 27. septembra

  • Podeli:
lavrov_g20_mvp_rusije_foto_reuters.jpg Foto: Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su referendumi u Donbasu, Hersonu i Zaporožju odgovor na poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Rusima da napuste Ukrajinu.

"Kulminacija je bio intervju sa Zelenskim 5. avgusta prošle godine, koji je savetovao ‚svima koji se osećaju Rusima radi svoje dece, svojih unuka da odu u Rusiju‘“, rekao je Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da su odluke o referendumima „odgovor na želju Zelenskog“.

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji od 23. do 27. septembra.

Lavrov je naglasio da "multilateralne strukture nisu smogle smelosti da ohrabre ukrajinske vlasti da ispune svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava".

"Ove multilateralne strukture nisu smogle hrabrosti, ili im jednostavno nije bilo dozvoljeno, da navedu ukrajinske vlasti da ispune svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava", rekao je Lavrov na ministarskom sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

On je izjavio da ukrajinska vojska pribegava terorističkoj taktici, krijući se tokom borbi iza civila kao ljudskog štita.

Lavrov je dodao i da ukrajinsko granatiranje nuklearke Zaporožje stvara rizik od nuklearne katastrofe.

"Kriminalni napadi na nuklearku Zaporožje koje izvode militanti kijevskog režima i dalje ostaju nekažnjeni, izazivajući rizik od atomske katastrofe", istakao je ruski zvaničnik u Njujorku.

  • Podeli:

Povezano